10:41 / 23.01.2020.

Autor: B.A./HRT

Trojac istražen zbog sumnje da je oštetio tvrtke za gotovo 34 milijuna kuna

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Nakon kriminalističke istrage protiv osumnjičenih podnesena kaznena prijava mjerodavnom državnom odvjetništvu.
Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke dovršili su kriminalističku istragu nad tri osobe zbog sumnje da su počinili više kaznenih djela gospodarskog kriminala i drugih kaznenih djela, priopćio je jutros PUZ. Nakon kriminalističke istrage protiv osumnjičenih podnesena je kaznena prijava mjerodavnom državnom odvjetništvu.

Naime, sumnja se da su počinili kazneno djelo „zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju“ tako da su 30. travnja 2014. godine 62-godišnjak kao vlasnik i stvarni voditelj poslovanja društva iz Zagreba i 50-godišnjakinja kao direktorica tog društva sastavili i potpisali Sporazumni raskid Ugovora o plodouživanju na nekretninama u Škorpikovoj ulici u Zagrebu, koje pravo je to trgovačko društvo imalo temeljem Ugovora o plodouživanju zaključenog 2010. na rok od 24 godine, te tako neovlašteno ukinuli pravo na plodouživanje tom trgovačkom društvu, nakon čega je 28-godišnjak u dogovoru sa 62-godišnjakom istog dana sačinio Ugovor o plodouživanju tih nekretnina između sebe, 62-godišnjaka i drugog trgovačkog društva u svom vlasništvu, a zatim su nekretnine dane u zakup trećem trgovačkom društvu koje je na ime zakupa društvu u vlasništvu 28-godišnjaka od prosinca 2014. do veljače 2017. godine uplatilo iznos od 28.997.838,65 kn, za koji iznos je oštećeno društvo u vlasništvu 62-godišnjaka, a pribavljena korist društvu 28-godišnjaka.

Također, sumnja se da su 62-godišnjak i 28-godišnjak počinili i kazneno djelo „Prijevara u gospodarskom poslovanju“ tako da su od prosinca 2014. do veljače 2017. godine, 28-godišnjak kao direktor trgovačkog društva iz Zagreba i 62-godišnjak kao stvarni voditelj poslovanja tog trgovačkog društva, trgovačkom društvu koje je bilo najmoprimac iznajmljenog poslovnog prostora u Škorpikovoj ulici u Zagrebu ispostavljali mjesečne račune za komunalnu i vodnu naknadu za taj poslovni prostor temeljem kojih je to trgovačko društvo uplatilo iznos od 4.983.705,28 kn na poslovni račun trgovačkog društva čiji je 28-godišnjak direktor odnosno 62-godišnjak stvarni voditelj. Navedeni novčani iznos njihovo društvo nije uplaćivalo društvu nadležnom za komunalnu djelatnost već je isto zadržavalo za sebe, čime su 62-godišnjak i 28-godišnjak oštetili navedeno trgovačko društvo za iznos od 4.983.705,28 kn, a svom društvu u tom iznosu pribavili protupravnu imovinsku korist.

Isto tako, navodi policija u priopćenju, sumnja se da su 62-godišnjak i 50-godišnjakinja počinili kazneno djelo „Prouzročenje stečaja“ jer su 62-godišnjak kao stvarni voditelj poslovanja tog trgovačkog društva iz Zagreba i 50-godišnjakinja kao direktorica trgovačkog društva 21. travnja 2015. godine sastavili i ovjerili kod javnog bilježnika prokazni popis imovine tog trgovačkog društva u kojem nisu naveli imovinska prava na tuđim stvarima, odnosno pravo plodouživanja na nekretninama u Škorpikovoj ulici u Zagrebu, čime su u stanju prezaduženosti trgovačkog društva i stečaja koji je nastupio umanjili imovinu tog društva koja bi činila stečajnu masu.

Pored navedenog, sumnja se, 62-godišnjak i 50-godišnjakinja počinili su kaznena djela „Krivotvorenje službene i poslovne isprave“, „Ovjeravanje neistinitog sadržaja“ i „Sprječavanje dokazivanja“, dok je 28-godišnjak počinio kazneno djelo „Sprječavanje dokazivanja“ tako da je 50-godišnjakinja kao direktorica trgovačkog društva iz Zagreba po nalogu 62-godišnjaka kao stvarnog voditelja poslovanja tog trgovačkog društva 23. ožujka i 26. travnja 2017. godine u Ured javne bilježnice u Zagrebu donijela na ovjeru krivotvorenu Izjavu o odricanju prava na plodouživanje te su tako 62-godišnjak i 50-godišnjakinja doveli u zabludu javnu bilježnicu da ovjeri ispravu, što je ona i učinila, nakon čega su njih dvoje tako ovjerenu neistinitu ispravu uporabili kao pravu dostavljanjem iste 27. travnja 2017. godine na Općinski građanski sud u Zagrebu, Zemljišno-knjižni odjel kako bi ishodili brisanje prava plodouživanja od strane navedenog trgovačkog društva, dok je 28-godišnjak istu ovjerenu Izjavu uporabio znajući da je neistinita 27. travnja 2017. godine dostavljanjem iste na Općinski građanski sud u Zagrebu, Zemljišno-knjižni odjel u drugom predmetu.

62-godišnjak i 28-godišnjak su, sumnja se, počinili i kazneno djelo „Sprječavanje dokazivanja“ jer je neutvrđenog dana 62-godišnjak, kao vlasnik i stvarni voditelj poslovanja trgovačkog društva iz Zagreba krivotvorenu Izjavu o odricanju prava na plodouživanje nekretnina u Škorpikovoj ulici u Zagrebu, s ovjerom javne bilježnice znajući da se radi o krivotvorini, zajedno i u dogovoru s 28-godišnjakom, direktorom drugog trgovačkog društva iz Zagreba, dostavio svom opunomoćeniku-odvjetniku koji je zastupao trgovačko društvo 28-godišnjaka u sudskom postupku na Trgovačkom sudu u Zagrebu, a taj odvjetnik je tu krivotvorenu Izjavu 9. svibnja 2017. godine na pripremnom ročištu dostavio kao dokaz u sudskom postupku dokazivanja prava na plodouživanje u korist trgovačkog društva 28-godišnjaka, dakle s ciljem da spriječe ili znatno otežaju dokazivanje u postupku pred sudom Izjavu o odricanju prava na plodouživanje dostavili su kao dokaz u postupku znajući da se radi o krivotvorini, navela je policija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!