Troje liječnika i 13 sestara s diplomama iz Kragujevca

12.08.2022.

Zadnja izmjena 19:38

Autor: I.Z./HRT/Hina

Troje liječnika i 13 sestara s diplomama iz Kragujevca

Troje liječnika i 13 sestara s diplomama iz Kragujevca

Foto: - / Shutterstock

Troje liječnika i 13 medicinskih sestara radi u Hrvatskoj s diplomama Sveučilišta u Kragujevcu i svi su dovršili zakonski definiran postupak priznavanja inozemne stručne kvalifikacije, doznaje se u strukovnim komorama.

U Srbiji je u tijeku istraga protiv bivšeg rektora Sveučilišta u Kragujevcu Nebojše Arsenijevića i nekadašnjeg dekana Medicinskog fakulteta Predraga Čanovića koji se terete da su zlouporabom ovlasti pogodovali pri izdavanju diplome državljanima Hrvatske i tako pribavili višemilijunsku korist.

U Hrvatskoj liječničkoj komori kažu da je od 2013., odnosno od ulaska Hrvatske u EU, samo troje liječnika s diplomom kragujevačkog Medicinskog fakulteta upisano u njihov Imenik liječnika, tj. izdana im je licenca za samostalan rad u Hrvatskoj.

- Licencu su dobili nakon što su dovršili zakonski definiran postupak priznavanja inozemne stručne kvalifikacije, ističe HLK.

Od 2013. do danas HLK je zaprimila šest zahtjeva za priznavanje diplome kragujevačkog Medicinskog fakulteta. Od ovih šest zahtjeva dva postupka su prekinuta, a četiri postupka su dovršena izdavanjem rješenja o priznavanju inozemne kvalifikacije. Međutim, od to četvero liječnika, samo troje je zatim zatražilo i izdavanje licence.

U Hrvatskoj komori medicinskih sestara kažu da imaju u evidenciji ukupno 13 medicinskih sestara s diplomom fakulteta u Kragujevcu. Sve su one prošle Hrvatskoj komori postupak polaganja razlike ispita 2015. godine.

Predsjednik Komore Mario Gazić ističe da su to sve bile medicinske sestre koje su stekle srednje medicinsko obrazovanje u Hrvatskoj.

Nakon izbijanja afere zbog diploma izdanih medicinskim sestrama iz Hrvatske, Hrvatska komora medicinskih sestara zatražila je dodatnu provjeru kragujevačkog sveučilišta.

- Mi kao Komora uputili smo fakultetu u Kragujevcu popis od 13 osoba koje su kod nas položile razliku. Tražimo da nam odgovore jesu li njihove diplome pravovaljane ili su i one među 22 poništene dipome, dodo je Gazić.

Poručio je i kako ne može nikome oduzeti licencu na temelju medijskih napisa.

- Na temelju odgovora iz Kragujevca, vidjet ćemo hoće li im se oduzeti licenca, rekao je Gazić. 

Upitan za suprugu Peđe Grbina, rekao je da ne može izlaziti van s imenima prije nego što postupak završi te da u roku tjedan dana očekuje odgovor sveučilišta u Kragujevcu.

Među onima koji imaju diplomu fakulteta iz Kragujevca je i supruga predsjednika SDP-a Peđe Grbina.

- Informacije koje imamo, imamo iz medija, a ona je, kao i njene kolegice, u groznoj situaciji da nakon što su podmirile sve troškove studija, pohađale nastavu, polagale ispite, pisale diplomski i diplomirale, njihovu diplomu i obrazovanje nakon osam godina dovode u pitanje jer organizatori studija nisu bili u stanju posao napraviti kako spada, rekao je Grbin. 

Je li sve bilo prema Zakonu, lako je provjeriti, kaže predsjednik Hrvatskog nacionalnog saveza sestrinstva Adriano Friganović

- Dobro je poznato koji je program preddiplomskog studija sestrinstva, jesu li te osobe prošle 50% nastave, jesu li zadovoljile sve kriterije za prolaz, položile sve ispite, objašnjava.

I tek se tada, poručuje, može donijeti sud.

- Moguće je da su one žrtve prijevare, pa hajdemo vidjeti što je na stvari, poručuje Friganović.

Od ulaska Hrvatske u Europsku uniju, 6 zahtjeva za priznavanje diplome iz Kragujevca stiglo je i u Hrvatsku liječničku komoru. Tri osobe dobile su licenciju.

- Kod troje liječnika koje imaju našu licencu i upisani su u imenik liječnika provjerene su diplome iz Kragujevca. Medicinski fakultet su regularno završili u roku i onako kako treba su i prepisane njihove kvalifikacije u Hrvatskoj, rekla je Vikica Krolo, zamjenica predsjednika Hrvatske liječničke komore.

U trenutku kad u Hrvatskoj nedostaje medicinskih sestara i liječnika, ovaj slučaj novi je uteg za zdravstveni sustav.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!