Troje službenika RBA iz Metkovića osuđeno zbog pronevjere

02.03.2023.

21:25

Autor: I.B./Hina

Uhićenje

Uhićenje

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Županijski sud u Dubrovniku nepravomoćno je osudio troje bankarskih službenika na bezuvjetne kazne od tri i pol, odnosno dvije godine zatvora zbog pronevjere preko 700.000 eura nezakonitim korištenjem ovlasti, izvijestilo je državno odvjetništvo.

Zbog zloporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju osuđeni su zaposlenici metkovske poslovnice Raiffeisen banke (RBA). Antonija Maslać i Zrinka Vlahović kažnjene su s tri i pol godine, a Davor Bačić s dvije godine zatvora.

Tužiteljstvo je, ne navodeći identitete, izvijestilo da je presudom dosuđen djelomični imovinskopravni zahtjev RBA kojim se optuženicima nalaže solidarno isplatiti 448.054 eura, zajedno s pripadajućom kamatom, a u cijelosti se dosuđuje imovinskopravni zahtjev osiguravajućem društvu od 196.643 eura.

Optužnica je teretila troje bankara da su od siječnja 2016. do 9. travnja 2019., koristeći bankovne ovlasti trezorskog i blagajničkog gotovinskog poslovanja, sačinjavali naloge o prividnim novčanim kunskim i deviznim uplatama na svoje te tekuće, devizne i žiro-račune drugih osoba.

Prema optužnici, troje bankarskih službenika niti članovi njihovih obitelji nisu stvarno uplaćivali svoj novac nego su temeljem tako neistinito evidentiranih uplaćenih iznosa dalje koristili novac pohranjen u blagajni i trezoru.

Državno odvjetništvo je izvijestilo u četvrtak da će o žalbi odlučiti po primitku pisanog otpravka nepravomoćne presude.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!