Troje stranih brodolomaca spašeno na otoku Maunu

07.08.2022.

18:08

Autor: T.V./HRT/Hina

Pomorska policija, Ilustracija

Pomorska policija, Ilustracija

Foto: Sime Zelic / PIXSELL

Troje stranih brodolomaca pronađeni su i spašeni nakon što ih je olujno nevrijeme na manjem gumenjaku otpuhalo od otoka Paga u Maunski kanal, izvijestilo je u nedjelju poslijepodne Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanje na moru (MRCC Rijeka) sinoć je u 23,35 sati zaprimila dojavu očevica o tri osobe srednje dobi u pogibeljnoj situaciji na moru ispred otoka Paga, temeljem koje je pokrenuta koordinirana akcija traganja i spašavanja.

Nedugo nakon dojave o nestanku, službenici MRCC Rijeka uspostavili su telefonsku komunikaciju s osobama, državljanima Njemačke, koji su dojavili kako plutaju na manjem gumenjaku čiji je električni pogon otkazao u blizini otoka Mauna.

Tamo su službenici Lučke kapetanije (LK) Zadar spasilačkom SAR brodicom pristigli u nedjelju u 01,30 sati, te uočili trojac na obali otoka.

Troje brodolomaca nakon iskakanja s gumenjaka uspjelo je bez ozljeda doplivati do izrazito nepristupačne obale pa su ih službenici LK Zadar uputili da se pokušaju premjestiti na pogodniju poziciju pristupa, prema jugozapadnoj strani otoka Mauna ili, ako to ne mogu, da potraže zaklonište od bure i pričekaju spasioce.

U međuvremenu su se u akciju spašavanja uključili pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) iz stanice Zadar te ih je Postaja pomorske i aerodromske policije Zadar (PPAP Zadar) jutros brodom prevezla na poziciju.

Praveći zavjetrinu s plovilima LK Zadar i PPAP Zadar, policijski službenici i pripadnici HGSS-a prebacili su sva tri njemačka državljanina na plovilo zadarske Kapetanije, nakon čega su u 12,10 sati neozlijeđeni iskrcani na poziciju njihova polazišta, odnosno u kamp na otoku Pagu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!