Trojica iz afere GSKG nagodila se s Uskokom, još trojica pregovaraju o nagodbi

09.03.2023.

17:19

Autor: I.Z./HRT/Hina

 Policija i Uskok upali u GSKG 2021.

Policija i Uskok upali u GSKG 2021.

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda danas nije potvrdilo optužnicu za aferu GSKG jer su se trojica okrivljenika nagodila s Uskokom, a u tijeku su pregovori o nagodbi preostale trojice okrivljenika s tužiteljstvom, doznaje se na sudu.

Uskok je sredinom siječnja ove godine podigao optužnicu protiv bivšeg voditelja hitnih intervencija Gradskog stambenog komunalnog gsopodarstva (GSKG) i predsjednika povjerenstva za listu izvoditelja GSKG-a Nevena Blaževića te još petorice poduzetnika od kojih je Blažević primao mito za namještanje poslova.

Riječ je o Mariju Juriniću, Slaviši Veljkoviću, Veljku Jajčaninu, Danijelu Bogoviću i Vladimiru Džaji, nekadašnjem vozaču pokojnog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

Bogović je na sudu priznao krivnju te je nagodbom uvjetno osuđen na osam mjeseci zatvora uz rok kušnje od tri godine. Na istu kaznu je još ranije osuđen i Jajčanin, dok je Jurinić uvjetno osuđen na godinu dana zatvora uz rok kušnje od četiri godine.

Neslužbeno se doznaje da su prvookrivljeni Blažević te Veljković i Džaja u četvrtak na sjednici optužnog vijeća pregovarali o nagodbi s tužiteljstvom pa je moguće da se cijeli postupak okonča prije formalnog početka suđenja.

Uskok je ranije, ne navodeći identitete, precizirao kako se Blaževiću stavlja na teret da je, od rujna 2019. do lipnja 2021., kao voditelj dispečerskog centra hitnih popravaka GSKG-a te ujedno i predsjednik povjerenstva za ustupanje radova GSKG-a, dogovorio s Jurinićem i Veljkovićem da će njihovim tvrtkama osigurati dodjelu građevinskih poslova na zgradama pod upravljanjem GSKG-a, požurivati naplatu računa te im osigurati pružanje drugih usluga.

Zauzvrat je Blažević od Jurinića i Veljkovića tražio da mu isplate postotak od vrijednosti dodijeljenog posla, na što su dvojica građevinara pristali, istaknulo je tužiteljstvo.

Mito od 2,5 do pet posto vrijednosti izdanih računa


Tako je Blažević, dodaje Uskok, korištenjem svog položaja i utjecaja u GSKG-u osigurao da računi koje je Jurinićeva tvrtka ispostavila za sanaciju kvarova na vodovodnim i kanalizacijskim sustavima budu plaćeni bez odgode, za što mu je Jurinić isplatio mito od pet posto vrijednosti izdanih računa.

Nadalje je Blažević dogovorio s Veljkovićem da će njegovu tvrtku staviti na listu sposobnih izvoditelja radova GSKG-a i osigurati im dodjeljivanje unosnih građevinskih poslova i to za proviziju od najmanje 2,5 posto. Uz to, Blažević je požurivao obradu i plaćanje računa koje je ispostavila Veljkovićeva tvrtka.

Osim toga, Blažević se tereti da je obavijestio referenta GSKG-a Danijela Bogovića i dugogodišnjeg poslovnog partnera GSKG-a Veljka Jajčanina kako je Vladimir Džaja zatražio da mu se besplatno oliči njegov stan u Zagrebu, nakon čega je zatražio od dežurnog dispečera GSKG-a da otvori nalog za hitnu intervenciju radi puknuća ventila i curenja vode u stanu iznad Džajinog stana, a sve kako bi se stvorila osnova za naplatu troškova radova od osiguravajućeg društva.

Potom je Jajčanin na Blaževićev zahtjev lažno iskazao da je postupio po nalogu za navodnu hitnu intervenciju te je oličio stan, dok je Bogović fotografirao nastala oštećenja zidova znajući da nisu nastala uslijed prodora vode te je prijavio štetu osiguravajućem zavodu.

Ne sumnjajući u istinitost predočenog, djelatnici osiguravajućeg društva djelomično su priznali osnovanost predmetnog zahtjeva i isplatili GSKG-u naknadu štete čime je Džaji pribavljena protuzakonita korist u vrijednosti izvršenih radova od 620 eura, dok je osiguravajuće društvo oštećeno za 780 eura.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!