11:01 / 24.04.2021.

Autor: Vladimir Šetka / Radio Zadar/ HRT

Prijave nasilnicima, ravnateljica škole u šoku

Mjesto na kojem je pretučen maloljetnik u Zadru

Mjesto na kojem je pretučen maloljetnik u Zadru

Foto: Marko Dimic / PIXSELL

Općinsko državno odvjetništvo u Zadru ispitalo je trojicu mladića, dvojicu maloljetnika i 19-godišnjaka, koji se sumnjiče da su sudjelovali u napadu na 14-godišnjega dječaka. Maloljetnici su kazneno prijavljeni za nanošenje lakših tjelesnih ozljeda, a najstariji mladić za nasilničko ponašanje.

Općinski državni odvjetnik Ivica Škara samo je kratko za HRT Radio Zadar rekao kako će tijekom dana sva trojica biti odvedena kod suca istrage, te da će ODO za svu trojicu tražiti određivanje mjere istražnoga zatvora. Kako je u ovom slučaju riječ o žrtvi maloljetniku, ali i dvojici počinitelja koji su također maloljetnici, više od toga nam nije mogao reći.

Iako se jučer, nakon uhićenja, spominjao i četvrti mladić kao sudionik napada, za sada nije poznato traje li nad njim i dalje kriminalističko istraživanje ili je u policiji oslobođen bilo kakve sumnje da je sudjelovao u nasilju.

Kako smo ranije javljali, jučer je reagiralo i Ministarstvo znanosti i obrazovanja te od škole koju pohađaju žrtva i jedan od osumnjičenih počinitelja tražilo očitovanje.

HRT Radio Zadar razgovarao je i s ravnateljicom škole Jagodom Galić, koja je kao i ostali djelatnici još u šoku, jer ništa do sada nije upućivalo na to da bi se takvo što moglo dogoditi. Iako se napad nije dogodio niti u školskoj zgradi niti u dvorištu, kaže kako u zadnje dvije godine, koliko žrtva i jedan od počinitelja idu u isti razred, nisu uočena bilo kakva devijantna ponašanja.

Ti nekakvi mali sukobi koji bi bili, odmah su se rješavali, kao i kod svih tinejdžera te školske dobi sedmog i osmog razreda. Izražavamo tugu i žalost što se takvo što dogodilo. To je neizrecivo tužno, rekla nam je ravnateljica.

Dodaje kako škola već godinama ima posebne programe i radionice kako bi se što više suzbilo vršnjačko nasilje. U to su uključene i stručne službe škole, od psihologa do pedagoga i slično. No zbog pandemije učenici su sada već mjesec dana na online nastavi, što je dodatan problem.

- Mi tu djecu od petog do osmog razreda nismo vidjeli već mjesec dana. Radimo online i još ćemo tako dva tjedna, tako da nisu apsolutno nikako pod našim nadzorom osim u to vrijeme kad imaju tu nastavu, bilo u prvoj ili drugoj smjeni. Znači, nismo ih fizički vidjeli. A da smo ih vidjeli, možda bismo i prepoznali da se nešto sada u zadnje vrijeme događa, ali nismo ih niti vidjeli, ističe ravnateljica. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!