Trojica uhićena zbog napada na bankomate "black box" metodom

12.11.2021.

14:38

Autor: Hina/HRT/D.D.

Napad na bankomate "black box" metodom

Napad na bankomate "black box" metodom

Foto: Ilustracije / Shutterstock

Trojica kradljivaca s riječkog područja uhićena su zbog krađa iz bankomata tzv. black box metodom čime su se domogli 152 tisuće kuna, izvijestila je u petak primorsko-goranska policija.

Voditelj službe organiziranog kriminaliteta primorsko-goranske policije Kristijan Zrinušić istaknuo je da je ovo prvi put da su osumnjičeni za "black box" napade na bankomate hrvatski državljani.


Zrinušić je pojasnio da se "black box" metoda odnosi na otvaranje oplate bankomata bušenjem ili taljenjem kako bi se pristupilo unutrašnjosti. Tad se računalnom opremom spaja na sustav bankomata i posebno izrađenim softverom naređuje bankomatu isplata novčanica.


Naveo je da su na ovaj način u Hrvatskoj napadani bankomati do sad 46 puta u sedam serija te su počinitelji bili stranci, uglavnom iz istočne Europe. Uhićeni Riječani imaju tridesetak godina, terete se za 16 teških krađa i četiri kažnjiva djela iz domene kibernetičkog kriminaliteta. Predani su pritvorskom nadzorniku, rekao je Zrinušić.


Napadali su bankomate triju novčarskih ustanova u Mošćeničkoj Dragi, Rijeci, Hreljinu, Jadranovu, na području Krka te u Motovunu u Istri. Ukradenim novcem i oštećenjem bankomata nanijeli su materijalnu štetu od više stotina tisuća kuna. Neki bankomati napadani su više puta.


Pretragom njihovih stanova i automobila, uz novac i opremu za napade na bankomate, pronađeno je i nešto droge te nelegalno oružje pa se trojac sumnjiči i za nedozvoljeno držanje oružja i posjedovanje droge.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!