Troskot: Gradonačelnik ne ide dobrim smjerom

12:21 / 08.09.2021.

Autor: V.K./Studio 4/IMS/HRT

Zvonimir Troskot

Zvonimir Troskot

Foto: Studio 4 / HRT

Zvonimir Troskot, saborski zastupnik Mosta rekao je u emisiji Studio 4 kako novi gradonačelnik ne ide dobrim smjerom što se tiče financija grada Zagreba, a i ne zna se još uvijek koliki je dug grada.


Stanje u Zagrebu

Stanje u Zagrebu

Foto: Studio 4 / HRT

- Gradonačelnik je u kampanji najavljivao uštedu od 3,5 milijardi kuna, što znači da će se u zadnjem kvartalu isplaćivati samo plaće. No je li to doista tako vidjet ćemo u njegovom prijedlogu.

Kaže kako je nedostatak prijedloga rezanje troškova javnih nabava i to još nikome nije jasno zato što se ne znaju troškovi administrativnih troškova i po kojim se cijenama nabavljaju.

Na pitanje je li ušteda od 400 milijuna kuna u 3 mjeseca na vlasti nešto s čime se može pohvaliti, Troskot je rekao kako će Most pozdraviti sve uštede i treba biti realan, no gradonačelnik se zadužio za milijardu i dvjesto milijuna kuna bez da se zna razlog za to.

- Trenutno je vidljivo da gradonačelnik ne štedi na ideologijama, što je činjenica. Prva odluka je bila rezanje troškova kod roditelja odgojitelja. Vidjet ćemo koliko će se uštedjeti na tome, ali ako se žrtvuje više od 1000 djece koje neće moći biti u toj mjeri, a s druge strane im ne omogućite alternativni vrtićki smještaj, pitamo se kolika je ušteda na tome, rekao je Troskot.

Što se tiče obnove Zagreba i pitanja čija je krivnja za to Troskot je rekao kako do dana današnjeg građanima nije jasno što znači konstrukcijska obnova Zagreba.

- Vidljivo je da su građani u obnovi preuzeli inicijativu zato što im država ni gradska uprava nisu omogućile procese s kojima bi se trebalo krenuti u obnovu, govori.

MOST je bio za Bečki model individualizirane valorizacije svih objekata gdje bi se odredilo koji su objekti kulturna baština. Sve one koji to nisu okrenuli bi ih privatnim investitorima koji bi dodatnim katovima i garaži financirali objekt. Tako bi se obnovilo 30 posto objekata.

- Zagreb će se izvući zato što ima puno stručnjaka, ali mu nedostaje strategija, naglasio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!