Troskot (Most): Računi za plin na godišnjoj razini veći za 2500 kuna

04.02.2022.

14:54

Autor: Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: HTV / HRT

Mostov saborski zastupnik Zvonimir Troskot u petak je, govoreći o rastu cijena energenata, upozorio da će svi građani koji koriste plin imati minimalno 2500 kuna veći račun na godišnjoj razini.

Ovo prebacivanje loptica iz jednog dvorišta u drugo trajat će još samo mjesec dana, 'konektivno' ova će nas situacija dovesti do nove krize i ne bi me iznenadilo da ljudi izađu na ulice jer radi se o egzistencijalnom pitanju, rekao je Troskot u saborskom govoru na slobodnu temu.

Zapitao se kako će građani, s obzirom da plaće ne rastu, izdržati ovakav udar rasta cijena plina. 

Zašto imamo samo jedno skladište plina? 

Zanima ga i zašto domaća proizvodanja plina pada od 2015., zašto nismo počeli koristiti nalazišta otkrivena još 2008., zašto imamo samo jedno skladište plina Okoli, što je s Inom?

Napominjući da su u državama koje su uvele euro porasle potrošačke cijene, Marko Milanović Litre (Hrvatski suverenisti) ocijenio je kako bi "pametna odluka" Vlade bila odgađanje uvođenja eura.

- Eurostat je prije dva dana objavio da su potrošačke cijene u državama koje su uvele euro porasle u siječnju za 5,1 posto, što je novi rekord nakon porasta od pet posto u prosincu prošle godine, kazao je i podsjetio kako su Suverenisti u kolovozu upozoravali da način i trenutak u kojem Hrvatska uvodi euro neće biti povoljan za građane.

- Upozoravali smo da se Hrvatska i svijet nalaze u najgoroj gospodarskoj krizi te kako nije logično da u ovom trenutku uvodimo euro, kazao je Milanović Litre i dodao kako ih vlast nije željela čuti.

Davor Dretar
(Domovinski pokret) problematizirao je način na koji država raspolaže vlastitim nekretninama. Te su nekretnine, po nekim procjenama, vrijedne oko 350 milijardi kuna, a godišnje se od njihova korištenja u proračun uplati oko 2,5 milijarde, dakle 0,8 posto, naglasio je. 

Svake godine moždani udar ubije više žena nego karcinom dojke 

Zastupnice klubova HDZ-a, ZLB, Socijaldemokrata i SDP-a, koje su redom nosile crvene odjevne predmete, podsjetile su da se danas obilježava Dan crvenih haljina kojim se želi podići svijest o opasnosti moždanog udara kod žena.

- Strašan je podatak da svake godine moždani udar ubije dvostruko više žena nego karcionom dojke, zastrašujuće je i da svaka druga žena oboli od bolesti mozga ili srca, naglasila je Urša Raukar Gamulin (ZLB), podsjetivši da se Dan crvenih haljina u Hrvatskoj obilježava od 2019., svaki prvi petak u veljači.

- Svake godine, u Hrvatskoj više od 6800 osoba umre od posljedica moždanog udara, a čak 60 posto je izgubljenih ženskih života, navela je Martina Vlašić Iljkić (SDP).

Zastupnice, među njima i Irena Šimunić (Socijaldemokrati) i Anita Pocrnić Radošević (HDZ), suglasne su kako je obilježavanje tog dana prilika da se upozori na tu veliku opasnost za žene, na činjenicu da bolest može dogoditi svakoj od žena, ali i da je se može prevenirati i spriječiti.

Završetak govora na slobodnu temu u Sabornici je, uz predsjedavajućeg Željka Reiner (HDZ), dočekala samo Marijana Puljak (Centar), ostalih zastupnika više nije bilo.

- Budući da nema nikoga osim zastupnice Puljak, mogu samo njoj poželjeti ugodan vikend, rekao je Reinar te za srijedu najavio novo okupljanje zastupnika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!