Troskot: Od Karlovca umjesto grada rivijera rade vaterpolsko igralište

21.01.2023.

13:21

Autor: HINA/HRT/A.S.

Zvonimir Troskot

Zvonimir Troskot

Foto: Kristina Stedul Fabac / Pixsell

Saborski zastupnik Mosta Zvonimir Troskot upozorio je da se od Karlovca umjesto grada rivijera radi vaterpolsko igralište. Kritizirao je način izgradnje sustava obrane od poplava i izostanak suradnje karlovačke vlasti, HEP-a i Hrvatskih voda.

Troskot je u Karlovac stigao na poziv Udruge za zaštitu prirode i okoliša "Brodarci" nakon što je o načinu izgradnje sustava obrane od poplava govorio u Hrvatskom saboru.

- Oduševljeni smo što je netko konačno prihvatio temu o kojoj pričamo mjesecima, da Karlovac ne bi smio biti grad zidova. Ovdje postoji toliko dobrih rješenja da ne bismo trebali vidjeti zidove, poručio je predsjednik Udruge "Brodarci" i nezavisni karlovački gradski vijećnik Tomislav Novak.

Troskot je izrazio nezadovoljstvo politikom i strategijom vladajućih u Karlovcu i njihovim rješenjima.

- Nije nam logično da se toliki novac troši na projekte i nasipe koji sužavaju korita zbog čega poplave povisuju vodostaj, što stvara kaos u Karlovcu, rekao je.

Upozorio je da su utrošeni milijuni kuna, ali da je najvažniji kanal Kupa-Kupa zadnji na listi prioriteta iako bi, smatra, morao biti prvi jer se time rješava cijeli problem poplava u Karlovcu. Troskot je predložio da se napravi brana koja bi preusmjerila Kupu u kanal na čijem bi sedmom kilometru bila retencija, što bi pogodovalo i šumama hrasta lužnjaka koje se, ocijenio je, uništavaju.

Pozvao se pritom na inženjerska rješenja iz 1960-ih i 1970-ih.

Zastupnik Mosta upozorio je i na problem izostanka suradnje Grada Karlovca s Hrvatskom elektroprivredom (HEP) i Hrvatskim vodama.

- Hidroelektrana 'Lešće' mogla bi se koristiti kao brana u sustavu obrane od poplava, ali s obzirom na to da suradnje nema, taj se objekt osim što je opasan za živote ljudi koristi samo za proizvodnju i prodaju struje, rekao je Troskot.

Ustvrdio je da se ne poštuje državna strategija upravljanja vodama. Postavio je pitanje o tome tko zarađuje od projekata koji su prema njegovoj ocjeni neshvatljivi i zaključio da očito postoje interesi u HEP-u i Hrvatskim vodama.

Upozorio je i da se više ne čiste korita rijeka.

- Prije su dubine korita bile osam metara, a sada su četiri. Tko ima interes od ovoga. Smrdan je ekosustav. Napravljen je ekocid, rekao je Troskot.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!