Trsteno na nogama-Vila Aurora nelegalno prisvojena

04.01.2019.

15:29

Autor: Sanda Dičak/V.K./HRT

default error photo
Ispred vile Aurora u Trstenom prosvjed mještana. Protive se nelegalnom ulasku i gradnji u vili koja je inače u vlasništvu Bosne i Hercegovine, a od rata stoji napuštena, oštećena i opljačkana.
Ispred vile Aurora u Trstenom prosvjed mještana. Protive se, kako kažu, nelegalnom ulasku i gradnji u vili koja je inače u vlasništvu Bosne i Hercegovine, a od rata stoji  napuštena, oštećena i opljačkana.

Vila Aurora nakon Drugog svjetskog rata oduzeta je vlasnicima i pripala je Bosni i Hercegovini. U njoj se odmarala, za bivše države, politička elita. No, u ratu je granatirana i oštećena, a odmah potom i opljačkana. Pričalo se da je za nju zainteresiran poznati glumac John Malkovich, ali mu nije uspjelo kupiti je. Od kolovoza prošle godine mještani su primijetili da netko bez vlasničkih papira ilegalno koristi vilu, doznali su i tko.

- Ona je ilegalno okupirana od Rama Hadžiomerovića, šefa Lav osiguranja i njegove Udruge Zlatni zmaj. Ljudi su došli ilegalno ovdje u posjed i postavljaju prozore, vrata, zagrađuju garažu na moru, rekao je Antun Bošković, predsjednik MO Trsteno.

Mještani su pozvali policiju i građevinsku inspekciju da odrade svoje i onemoguće ovaj, kako kažu, ilegalni upad. Putem ureda dubrovačkoga gradonačelnika kontaktirali su i službeno Sarajevo te dobili odgovor da nitko nije dobio dopuštenje za ulazak u prostor vile.

- Ovo je tempirana bomba iz razloga, što je totalno  devastirana, totalno zarasla , totalno u nebrizi. Ophode je po noći ljudi, polusvijet i tu može doći do požara, govori Ane Bijelić, mještanka.

Prosvjednici nastoje spriječiti daljnu devastaciju vile, u kojoj su u proteklih nekoliko godina izbila dva požara. Trenutačno je tamo, tvrde mještani, ilegalni useljenik kojega od tamo žele izbaciti. Vlasnik, država Bosna i Hercegovina, namjerava je za tri mjeseca staviti na prodaju, što mještani pozdravljaju jer krajnje je vrijeme da se vila Aurora privede svrsi, uredi i vrati u prvobitno stanje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!