Trudnice u Osijeku rađaju uz rajski plin

11.03.2020.

16:53

Autor: Marija Matoš/Regionalni dnevnik/B.A./HRT

-

-

Foto: - / -

Bol je sastavni dio porođaja. Da bude što manji, nastoje u rađaonici osječkog KBC-a
Od listopada prošle godine u osječkom KBC-u moguć je porođaj uz rajski plin. Riječ je o takozvanom plinu sreće koji ženama olakšava bolove za vrijeme porođaja. Iskustva su pozitivna, a što je najvažnije - nema dokazanih nuspojava za novorođenče.

Bol je sastavni dio porođaja. Da bude što manji, nastoje u rađaonici osječkog KBC-a. Trudnicama odnedavno nude mogućnost rađanja uz rajski plin. 

- Dišu taj rajski plin tog trenutka 30 sekundi prije kretanja najjačeg truda i za vrijeme truda. Onda se odmaraju i u pravilu ta bol je prisutna, ali nisu toliko fokusirane na bol, objašnjava Petra Debeljak, glavna sestra Zavoda za fetalnu medicinu i opstetriciju KBC-a Osijek.

Rajski plin odnosno dušični oksidul brzo izlazi iz organizma, a posteljicom se ne može prenijeti na dijete. Osim blage opijenosti, nema većih nuspojava, pa su iskustva pozitivna. Od listopada u osječkoj bolnici njime se koristilo 35 žena.


- Vrlo su opuštene, puno su suradljivije, puno su mirnije, tako da zaista imamo dobra iskustva što se toga tiče. Čak su neki porodi i kraći, po dužini i po djelovanju i, uglavnom, žene su super zadovoljne i nakon toga u komentarima kažu da će ga, budu li dolazile ponovno, uzimati ponovno, kaže dr. med. spec. Mirta Kadivnik, voditeljica rađaonice i rodilišta KBC-a Osijek.

- To nije zamjena za epiduralnu, to je sasvim drugo stajalište. Bol je prisutna, a kod epiduralne to je bezbolan porod i bol ne percipiraju, objašnjava Petra Debeljak.

Zadnje četiri godine osječko se rodilište doslovno preporodilo. Od obnove predrađaonice i rodilišta do uvođenja suvremenih metoda rađanja.


- Nastojim humanizirati porod i ponuditi našim trudnicama sve metode obezboljavanja poroda koje su inače u svijetu dostupne, i isto tako nastojimo uljepšati prostore koje imamo, kaže doc. dr. sc. Andrijana Muller, predstojnica Klinike za ginekologiju i opstetriciju KBC-a Osijek.

Osječka bolnica četvrta je u Hrvatskoj koja ženama omogućuje sretniji porođaj s pomoću plina sreće. Uređaj vrijedi 30.000 kuna, a jedna boca plina stoji oko 2500 kuna i dovoljna je za četiri trudnice.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!