Trut: Na 50-ak kuća velika šteta od nevremena

20.09.2022.

08:54

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/B.A./HRT

Damir Trut

Damir Trut

Foto: Dobro jutro, Hrvatska/HRT / Goran Stanzl/PIXSELL

Damir Trut, pomoćnik ministra unutarnjih poslova i ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite, te direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković danas su u HRT-ovoj emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" govorili o snažnom nevremenu i poplavama koje su posljednjih dana pogodile dijelove Hrvatske.

Trut je rekao da je u Čazmi i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji šteta od nevremena velika.


- Šteta se još popisuje, ali ugrubo možemo reći da je na 50-ak kuća velika, da je dosta gospodarskih objekata ostalo raskriveno, bez krova. Štete je bilo i na prometnicama, puno srušenih stabala, štete na infrastrukturi, ponajviše na HEP-ovoj i na dalekovodima, bilo je srušenih dalekovoda, srušene mreže, rekao je Trut, te istaknuo negativan psihološki utjecaj nevremena na lokalno stanovništvo.


Govoreći o poplavama u Karlovačkoj županiji, Đuroković je kazao da je najgore bilo u Brodarcima s obzirom na novi porast vodostaja koji je uzrokovala dodatna kiša koju, kako je rekao, nitko nije mogao očekivati. 


Naveo je da je na karlovačkom području bilo ugroženo malo više od 50 kuća. Međutim, dodao je, ako se pogleda da je bio ugrožen cijeli bazen slijeva rijeke Kupe, praktički sve do Petrinje, u opasnosti je bilo 60 do 70 kuća na dužini od 300 km, gdje je palo gotovo 300 mm kiše.


Trut, koji je jučer bio na petrinjskom području, rekao je da je situacija ondje pod kontrolom.


Što se tiče upotrebe sustava boks-barijera punjenih vodom, koji se pokazao neučinkovitim, Đuroković je rekao da katkad treba dati šansu novim proizvodima, ali da će se nadalje ipak više upotrebljavati vreće s pijeskom i boks-barijere punjene pijeskom.


- Pokazalo se da taj sustav vodom protiv vode nije dovoljno stabilan u uvjetima nadirućih voda, objasnio je Đuroković.


Trut je uz ostalo rekao da svi svjedočimo klimatskim promjenama i vidimo kako se vrijeme, klima ili vremenske ugroze mijenjaju i pojačavaju, i na našim prostorima i u drugim zemljama.

Više pogledajte u videu:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!