Trut: Hrvatski spasitelji uskoro se vraćaju iz Turske

13.02.2023.

15:13

Autor: M.Š./Hina/HRT

Bijele kacige u Turskoj

Bijele kacige u Turskoj

Foto: White Helmets/Handout / REUTERS

Hrvatski tim za potragu i spašavanje iz ruševina bi se u idućim danima trebao vratiti iz potresom pogođene Turske, rekao je Hini u ponedjeljak ravnatelj civilne zaštite Damir Trut.

Hrvatski tim za spašavanje iz ruševina s 41 pripadnikom i sedam pasa, od četvrtka sudjeluje u operacijama spašavanja u Antakyi, gradu na samom jugu Turske, u blizini granice sa Sirijom.

Trut je Hini rekao da je riječ o području koje je najviše stradalo u potresu te da je u velikim dijelovima grada nestala bilo kakva mogućnost obnove i nastavka ikakva života.

Za hrvatski tim je rekao da ima odličnu suradnju s drugim timovima i međunarodnim koordinacijskim centrima. U ponedjeljak na terenu surađuju s kosovskim i srpskim timom, a ranije su radili i s Ukrajincima i Omancima.

Koordinacijski centar počeo je s otpuštanjem dijela timova koji su među prvima stigli u Tursku jer više ne postoji potreba za takvim tipom potrage jer su odgovorna tijela procijenila su „da preživljavanja više nema“, kazao je ravnatelj.

- Sva daljnja pronalaženja živih mogu se smatrati čudom, rekao je.

Stoga teren preuzima lokalna vlast koja organizira tešku mehanizaciju radi većih iskapanja i raščišćavanja terena.

Ponosni što su pomogli Turskoj


Dio timova, poput slovenskog, crnogorskog, mađarskog i slovačkog već je napustio Tursku, a prema informacijama hrvatski mogao bi prema domovinu mogao krenuti sutra, rekao je Trut.

Hrvatski tim u svojim operacijama nije pronašao preživjele u potresu koji je prema novim informacijama odnio više od 36 tisuća života.

- Ali svaki pronađeni i spašeni život na tom području i naša je sreća i uspjeh jer smo svi zajedno dali obol i na to moramo biti ponosni, da smo pomogli Turskoj u ovim zaista teškim vremenima, rekao je.

Na području na kojem djeluje hrvatski tim, koji je tamo stigao opremljen za deset dana samodostatnosti, nema struje ni vode i „vrlo je teško boraviti“.

- Problematična je i sigurnosna situacija, ne samo zbog uništene infrastrukture koja otežava rad snagama sigurnosti, nego i zbog teške psihološke situacije, kazao je ravnatelj.

Mnogi članovi obitelji gube nadu da će njihovi najmiliji biti spašeni, zbog čega nastaje bijes usmjeren prema službama, rekao je Trut o području gdje su mnogi izgubili cijele obitelji. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!