15:15 / 28.05.2020.

Autor: T.D./Hina

Trut: Istra u borbi protiv bolesti COVID-19 bila korak ispred svih

Foto: PIXSELL

Foto: PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Naglasio je da su sinergija i razmjena mišljenja sa svim stožerima u zemlji bili temelj na kojem je funkcionirao Nacionalni stožer civilne zaštite.
Pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut rekao je u četvrtak da su Istarska županija i njezin Stožer civilne zaštite u borbi protiv bolesti COVID-19 odradili iznimno dobar posao, bili su korak ispred jer su zbog blizine Italije na vrijeme uveli mjere za sprječavanja širenja epidemije.

Trut je to naglasio nakon sastanka s članovima Stožera civilne zaštite Istarske županije u Puli, na kojem je pohvalio njihov rad, rekavši da su bili ispred ostalih županija. Dodao je da su sinergija i razmjena mišljenja sa svim stožerima u zemlji bili temelj na kojem je funkcionirao Nacionalni stožer civilne zaštite.

- Istarski županijski Stožer civilne zaštite ima razrađene sve scenarije ako se hipotetski usred sezone dogodi neko žarište zaraze, rekao je načelnik Dino Kozlevac.

Podsjetio je da u Istri već više od četrdeset dana nema novooboljelih te kako od danas nema više ni osoba u samoizolaciji.

Na pitanje novinara boji li se, ako se pojavi slučaj zaraze u nekom turističkom naselju ili hotelu, zataškavanja od strane hotelijera ili lokalnih vlasti jer bi to izazvalo nepovoljnu sliku u stranim medijima, Kozlevac je istaknuo kako "sustav trenutno poentira jedino ako se znaju informacije".

- Poentirali smo u borbi protiv virusa, ne zataškavajući. Nema nikakve šanse da dođe do zataškavanja informacije, mi razrađujemo sve scenarije u slučaju pojave virusa u hotelu ili autokampu. Sustav smo pripremili da promptno reagira s maksimalnim snagama kako bi se sanirao mogući problem na adekvatan način, kako bismo omogućili da se na drugom području turizam i život normalno odvijaju, istaknuo je Kozlevac.

Najavio je za 10. lipnja sastanak županijskog Stožera civilne zaštite s predstavnicima svih hotelskih kompanija u Istarskoj županiji.

- Mi smo spremni na suživot s virusom, nema više velikih zatvaranja, neće biti velikog umrtvljivanja života i rada, nego će se na uskom području od objekta ili naselja reagirati s adekvatnim mjerama. Dakle, imamo spreman scenarij. Dođe li do pojave bolesti COVID-19 usred sezone kod turista, izolirat ćemo zaražene, cijeli turistički objekt ili, pak, dio, krilo ili kat hotela, poručio je Dino Kozlevac.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!