19:07 / 28.11.2020.

Autor: Zrinka Grancarić/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Trut u Dnevniku: Mjere se krše, prijave pišu

-

-

Foto: - / -

Trut je naglasio kako je kod 75 pravnih osoba uočeno nepravilnost, te je 36 nepravilnosti uklonjeno na licu mjesta.
Pomoćnik ministra unutarnjih poslova i ravnatelj civilne zaštite dr. sc. Damir Trut kazao je u Dnevniku HTV-a kako su inspektori Državnog inspektorata, policijski službenici i pripadnici postrojbe civilne zaštite obavili veliki broj nadzora.

➡️ Koronavirus - nove informacije 
➡️ Vlasnik kluba u Zagrebu uhićen zbog širenja zaraze

Dodao je kako su postrojbe civilne zaštite obavile 1649 nadzora u dvadesetak sati. Trut je naglasio kako je kod 75 pravnih osoba uočeno nepravilnost, te je 36 nepravilnosti uklonjeno na licu mjesta. Istaknuo su za 39 nepravilnosti napravljene bilješke koje su upućene prema inspektorima civilne zaštite koji će pisati prijave.

Trut je kazao kako su inspektori civilne zaštite, policija i inspektori Državnog inspektorata su napravili 1059 nadzora, gdje su uočili 54 nepravilnosti, te je izrečeno 36 usmenih upozorenja i izdano 39 prekršajnih prijava te jedna kaznena prijava.

Kazne između 500 do 1500 kuna za fizičke osobe?

Pomoćnik ministra unutarnjih poslova i ravnatelj civilne zaštite kazao je da će svakodnevno nastaviti s nadzorima. Naglasio je kako će se početi kažnjavati sve ono što se ne poštuje, a propisao je Nacionalni stožer za civilnu zaštitu u svojim odlukama. Rekao je da će i inspektori civilne zaštite, inspektori Državnog inspektorata, policijski službenici, te službenici Ravnateljstva civilne zaštite imati mogućnost nadzirati i kažnjavati po svim elementima Odluke i po svim zakonskim elementima o zaštiti pučanstava od zaraznih bolesti.

Trut je kazao kako se raspravlja da kazne za fizičke osobe budu između 500 do 1500 kuna, a one mogu biti mandatne i naplaćivati se poput kazni u prometu.

Prijevoznici odgovorni za broj osoba

Dodao je kao se broj putnika u javnom gradskom prijevozu može smanjiti i sa smanjenjem broja odlazaka na posao. Trut je naglasio kako su prijevoznici odgovorni koliko će putnika biti u vozilu odnosno njihovi vozači ili kondukteri, a nakon toga i inspekcije koje sudjeluju naprimjer policija koja može napraviti prijavu.

Istaknuo je kako adventske kućice ne mogu raditi, a dodao je kako i crkve spadaju pod nadzor.
 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!