13:33 / 25.04.2022.

Autor: T.V./HRT/Hina

Trut u Splitu: U Hrvatsku dosad stiglo 15.550 izbjeglih Ukrajinaca

Izbjeglice

Izbjeglice

Foto: Igor Soban / PIXSELL

U Hrvatsku je dosad stiglo 15.550 osoba izbjeglih iz ratom pogođenih područja Ukrajine, a 2446 njih je u Splitsko-dalmatinskoj županiji, izjavio je u ponedjeljak u Splitu ravnatelj Ravnateljstva Civilne zaštite Damir Trut.

- Dosad je nešto manje od 10 tisuća osoba zatražilo privremenu zaštitu, po tom segmentu imaju pravo na školovanje, smještaj, zdravstvenu skrb i sve drugo potrebno, rekao je Trut nakon sastanka sa splitsko-dalmatinskim županom Blaženkom Bobanom, predstavnicima županijskog Stožera civilne zaštite i organizacija uključenih u prihvat izbjeglica.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji danas je 2446 raseljenih osoba od kojih je 127 smješteno u hotelu "Zagreb" na splitskom predjelu Duilovu.

Ondje su smještani igrači iz nogometne akademije ukrajinskog Shakhtara, koji imaju liječnika i psihologa iz Ukrajine, a onima bez roditelja Centar za socijalnu skrb odredio je skrbnike za djecu. Prema riječima pročelnika splitskoga Područnog ureda civilne zaštite Srđana Kušćevića, djeca pohađaju školu online, a treniranje im je omogućio HNK Hajduk na svojemu pomoćnom igralištu.

Na sastanku je bilo riječi o smještaju raseljenih osoba iz Ukrajine ako se vlasnici objekata u koje su te osobe smještene njima budu koristili u turističkoj sezoni.

Kako je istaknuo Damir Trut, takve će se situacije rješavati kao i dosad, i to smještanjem raseljenih osoba u pojedinačni ili kolektivni smještaj.

- Za svaku raseljenu osobu poseban je program i odluka, izjavio je.

Na području Splitsko-dalmatinske županije 106 djece pohađa osnovnu školu, sedmero ih je u redovitom srednjoškolskom obrazovanju, a 17 u vrtićima.

Starije osobe, izvijestio je župan Boban, imaju organizirane i tečajeve učenja hrvatskog jezika u Centru za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata.

- Uvijek treba razmišljati o koracima ispred nas, a mi smo i jedna od rijetkih županija u kojoj imamo vlastiti operativni centar gdje se mogu prikupiti sve informacije na jednom mjestu. Moram zahvaliti na tome Crvenom križu, a u pripremi su aktivnosti i s veleposlanikom Ukrajine, istaknuo je župan Blaženko Boban.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!