14:40 / 25.12.2020.

Autor: I.B./HRT

Tuča na pazinskom području, crveno i narančasto upozorenje Meteoalarma

Foto: Sandi Kurelić/HRT

Foto: Sandi Kurelić/HRT

Foto: - / HRT

Crveni dijelovi upozoravaju na jaku buru i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Moguć je prekid prometa i prekid opskrbe električnom energijom.
Nakon toplog Badnjaka uslijedila je promjena vremena, kako su već i najavili HRT-ovi prognostičari. Crveno upozorenje DHMZ-a proglašeno je za područje Velebitskog kanala, a narančasto za zapadnu obalu Istre, Kvarner i Kvarnerić te za sjevernu Dalmaciju. 

Iako se najprije učinilo da snijeg pada na pazinskom području, ipak se radi o vrlo sitnoj tuči koja je na tlu napravila "pokrivač" od nekoliko centimetara. 

Osim na Dinari i Zavižanu, snijeg pada i u Gorskom kotaru.

Najviše kiše palo je na sjeverozapadnom dijelu države i u Zagori sjeverne Dalmacije. 

Kolnici su mokri i skliski, a zbog jakog vjetra na autocesti A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i tunela Tuhobić vozi se uz ograničenje brzine, izvijestio je Hrvatski autoklub (HAK).

Upozorenja za subotu

Prognostičari DHMZ-a za subotu, 26. prosinca 2020., izdali su crveno upozorenje za područje riječke regije, Kvarnera i Velebitskog kanala te narančasto upozorenje za područje gospićke regije, zapadne obale Istre i Dalmacije.

Na području gospićke regije očekuju se olujni udari sjeveroistočnog vjetra s najjačim udarima vjetra većim od 65 km/h.

"Budite spremni na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Moguć je prekid prometa i prekid opskrbe električnom energijom", upozorava se.

Na području riječke regije očekuju se olujni udari bure, a osobito podno Velebita i orkanski. Najjači udari vjetra 110-200 km/h.

"Poduzmite mjere za samozaštitu. Postoji rizik za osobnu sigurnost zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Očekuju se rasprostranjena oštećenja konstrukcija, prekid prometa i prekid opskrbe energijom", upozorava se.

Na području zapadne obale Istre očekuje se jaka, mjestimice vrlo jaka bura. Najjači udari vjetra od 65 do 110 km/h.

"Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu", upozorava se.

Na području Kvarnera i Kvarnerića čekuje se vrlo jaka, mjestimice olujna bura s najjačim udarima vjetra od 65 do 130 km/h te na području Velebitskog kanala jaka olujna bura i najjači udari vjetra od 85 do 160 km/h.

Božić kakav malo tko želi, iako ponegdje bijeli

Nakon Badnjaka toplog kao rijetko kada - u Zagrebu je, primjerice, više od 16 °C izmjerenih u četvrtak bilo samo na Badnjak 2009. godine. Slijedi jaka promjena vremena, najavili su HRT-ovi prognostičari mr. sc. Dragoslav Dragojlović i Zoran Vakula.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!