Tuča po Dalmaciji, na Hvaru nanosi do 20 centimetara

07.12.2022.

17:33

Autor: Hina/HRT/V.G.

Tuča u Dalmaciji

Tuča u Dalmaciji

Foto: HTV / HRT

Središnji dio otoka Hvara pogodilo je u srijedu nevrijeme s tučom koja je zabijelila gradske ulice i ostavila nanose leda do 20 centimetara, a posla su imali i vatrogasci.

Prema riječima Rade Popadića iz Crometeo udruge, koja okuplja hrvatske amatere meteorologe, ta pojava nije neuobičajena jer je cijeli Jadran pod višednevnim ciklonalnim utjecajem.

Posljedica toga su velike količine oborina u prvih sedam dana prosinca, ponegdje čak 150 litara po četvornome metru.

- Posljednja dva dana u srednjoj i južnoj Dalmaciji povremeno se javljaju olujni kumulonimbusi iz kojih je bilo jačih grmljavinskih pljuskova i tuče. Pijavice su zabilježene na području Dubrovnika i Visa. Tuča je jučer poharala šire solinsko područje, danas su se zabijelili dijelovi otoka Hvara i dubrovačko područje, rekao je Popadić.

Vatrogasci s Hvara imali su mnogo poziva uglavnom radi ispumpavanja vode iz prostorija u prizemlju, ali znatnije štete nije bilo.

Rijeka dubrovačka jutros se zabijelila - u kratkom vremenu pala je velika količina kiše praćena tučom.

Zbog vremenskih neprilika posla su imali i vatrogasci na 10 -ak intervencija ispumpavanja vode iz kuća, garaža i stanova od Rožata do Mokošice.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!