Snažno nevrijeme u Hrvatskoj, oštećeni krovovi, automobili, uništeni usjevi

25.05.2022.

17:50

Autor: Ivica Grudiček/HRT/Hina

Velike štete nakon nevremena

Velike štete nakon nevremena

Foto: Nikola Cutuk/Facebook, Grad Sisak / HRT/PIXSELL

Olujno nevrijeme praćeno vjetrom, kišom i tučom zahvatilo je čak pet županija, izvijestilo je Ravnateljstvo civilne zaštite po čijim su podacima zaprimljene dojave o oštećenim krovovima, srušenim stablima na prometnicama i oštećenim osobnim vozilima. U popodnevnim satima nevrijeme je zahvatilo dijelove Krapinsko-zagorske, Varaždinske, Međimurske i Koprivničko-križevačke županije, a u večernjim satima i Sisačko-moslavačku županiju, objavila je Civilna zaštita na svojim internetskim stranicama. Županijski centri 112 zaprimili su dojave o oštećenim krovovima, oštećenim limovima i crijepovima na gospodarskim objektima te dojave o srušenim stablima na prometnicama i oštećenim osobnim vozilima. Sve nadležne službe su na terenu i nastoje što brže sanirati štetu.

Galerija
Štete u Velikom Bukovcu, Foto: HRT/HTV
Nevrijeme uništilo staklenike u općini Veliki Bukovec, Foto: HTV/HRTNevrijeme uništilo staklenike u općini Veliki Bukovec, Foto: HTV/HRTNevrijeme uništilo staklenike u općini Veliki Bukovec, Foto: HTV/HRTNevrijeme uništilo staklenike u općini Veliki Bukovec, Foto: HTV/HRTNevrijeme uništilo staklenike u općini Veliki Bukovec, Foto: HTV/HRTNevrijeme na sisačkom području, Foto: Facebook/Grad SisakNevrijeme na sisačkom području, Foto: Facebook/Grad SisakNevrijeme na sisačkom području, Foto: Facebook/Grad Sisak

Nevrijeme je zahvatilo Hum na Sutli, Varaždin, Veliki i Mali Bukovec, Petrijanec, Vinicu, Donja Voća, Sveti Đurđ, Mursko Središće, Prelog, Malu Suboticu, Orehovicu, Sveti Martin na Muri, Svetu Marija, Donju Dubravu, Gredu Sela i Odru Sisačku.

Župani obišli stradala područja i najavili proglašenje elementarnih nepogoda

Nevrijeme je zahvatilo područje uz granicu sa Slovenijom u Krapinsko-zagorskoj županiji, više općina i gradova u Varaždinskoj te dio Međimurske županije, a najviše su stradala područja Velikog Bukovca u Varaždinskoj i Huma na Sutli u Krapinsko-zagorskoj županiji.

Krapinsko-zagorski, varaždinski i međimurski župani najavili su utvrđivanje šteta te prema njima donošenje daljnjih odluka o proglašenju elementarnih nepogoda.

Stradalo područje u općini Veliki Bukovec, gdje je padala tuča i veličine teniskih loptica, obišao je varaždinski župan Anđelko Stričak.

U nevremenu uništena gotovo polovica hrvatske proizvodnja cvijeća

Na području općine je smješteno 40 posto hrvatske proizvodnje cvijeća, a nakon nevremena niti jedan plastenik i staklenik nije ostao neoštećen.

- Mještani kažu da se takvog nevremena ne sjećaju. Tuča je oštetila doslovno svaki krov, plastenike, staklenike, usjeve. Uništena je gotovo polovica hrvatske proizvodnje cvijeća, izjavio je Stričak.

- Kad se vidi koliko su plastenici uništeni, sreća je da nije bilo ozlijeđenih, dodao je.

Mađarić: Staklenik je stradao u 15 minuta

Ni najstariji mještani u Velikom Bukovcu i Kapeli Podravskoj ne pamte tuču koja je pogodila oko 18 sati taj kraj. Kažu da je tuča bila veličine naranče, rekao je novinar HTV-a Ivica Grudiček. 

Staklenik obitelji Mađerić u Velikom Bukovcu stradao je u 15-ak minuta. Kažu da se sve odjednom počelo rušiti.

- Nitko ne pamti takvu tuču. Uništeni su plastenici, staklenici, krovovi, sve je uništeno. Štetu je trenutačno teško procijeniti, kazao je Karlo Mađarić, vlasnik OPG-a. Prisjeća se da su imali i poplavu, ali smatra da su teže posljedice od tuče koja ih je pogodila. 

Franjo Vrbanić, načelnik Općine Veliki Bukovec, kazao je da je nevrijeme općinu zahvatilo nešto prije 18 sati.

- Mislim da nema kuće i gospodarskog objekta, plastenika, staklenika koji nema štete, a štete su nemjerljive jer je padala tuča gotovo veličine naranče. Upravo pregledavamo teren. Nažalost nije dobro. rekao je Vrbanić i dodao da gotovo nema objekta koji nije oštećen.

Nevrijeme i u Međimurskoj i u Krapinsko-zagorskoj županiji

U Krapinsko-zagorskoj županiji najgore je prošlo područje Huma na Sutli.

Župan Željko Kolar izjavio je Hini daje teško procijeniti štetu, ali je sigurno ogromna - prije svega na krovovima, krovnim prozorima, ogromnom broju automobila dok je šteta na poljoprivrednim nasadima koje je tuča zahvatila uz Sutlu, uz Sloveniju totalna.

Štete su nastale i na objektima tvrtki Vetropack Straža i OMCO.

Načelnik Općine Hum na Sutli Zvonko Jutriša rekao je da se ne sjećaju takve tuče na tom području.

- Vatrogasci pokušavaju zatvorit rupe na krovovima. Na cesti je granja i drveća kao u priči. Usjeve u vrtu i voćnjaku možemo zaboraviti, dodao je.

U Međimurskoj županiji padala je tuča veličine oraha, posebno praćena jakom kišom i vjetrom na području Murskog Središća. Službe su poslane na teren, a vatrogasci uklanjanu srušena stabla na cestama.

Iz Centra 112 u Krapinsko-zagorskoj županiji navode da od građana dobivaju pritužbe i dojave o oštećenim krovovima i razbijenim automobila, a da je najgore prošla općina Hum na Sutli.

Nevrijeme je prema informacijama s terena također zahvatilo Pregradu te područje općine Đurmanec, točnije Macelj. Prema neslužbenim informacijama tuča veličine teniskih loptica nanijela je velike štete na usjevima.

Nevrijeme uz olujni vjetar u sisačkom području

Veliko nevrijeme praćeno olujnim vjetrom pogodilo je poslijepodne nekoliko sisačkih prigradskih naselja. Prema informacijama zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe grada Siska Miroslava Goluba, oštećena su tri krovišta u Selima i Odri te električni vodovi u Gredi zbog čega se zapalilo krovište jedne obiteljske kuće. U Selima je drvo palo na dječji vrtić. Na terenu su pripadnici JVP-a i vatrogasci dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Sela, Odre, Grede i Jazvenika koji rade na otklanjanju nastalih oštećenja, navodi se u facebook objavi Grada Siska. 

Upozorenje DHMZ-a

Državni hidrometerološki zavod (DHMZ) prognozirao je da se danas predvečer očekuje jači razvoj oblaka, lokalno izraženi pljuskovi ili grmljavinsko nevrijeme. Najizlgedniji za to su sjeverozapadni i sjeverni krajevi Hrvatske, a malo kasnije navečer i u Slavoniji. Također prolazno se očekuje i vjetar s jakim udarima.

DHMZ je izdao i upozorenja za cijelu središnju Hrvatsku te priobalje u Srednjoj Dalmaciji. Za Zagrebačku i Osječku regiju izdano je narančasto upozorenje, dok je za Karlovačku i priobalje Srednje Dalmacije izdano žuto upozorenje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!