20:58 / 11.06.2019.

Autor: M.Š./HRT

Tuča veličine šake u Gorskom kotaru; kaos i u susjedstvu

Foto: Lino Lončarić/Neverin.hr

Foto: Lino Lončarić/Neverin.hr

Foto: - / -

Rijetko viđena tuča zahvatila je područje Gorskog kotara. Zbrajaju se štete.
Rijetko viđena tuča zahvatila je područje Gorskog kotara. Zbrajaju se štete.

- Vakula: Vruće vam je i sparno? Bit će i više!
- Srijeda: Većinom sunčano i vruće, uz rijetke pljuskove


Jako grmljavinsko nevrijeme razvilo se u kasnim poslijepodnevnim satima na sjeveru Gorskog kotara, nastavno na slovenske grmljavinske ćelije.

Zabilježena je iznimno velika grmljavinska aktivnost na užem području, a zabilježena su i ekstremno velika zrna tuče!, piše Neverin.hr.

Jako nevrijeme uzrokovalo je velike poteškoće u prometu. Fotografije s terena govore da su stradala i neka vozila.

Istramet piše kako je njihov senzor u dva sata zabilježio više od 5000 munja.

Veliko nevrijeme s pijavicama i tučom pogodilo je i susjednu Sloveniju. Kako javljaju tamošnji mediji puno je štete pričinjeno na brojnim objektima, a vatrogasci su imali pune ruke posla.

Olujno nevrijeme pogodilo je Njemačku iznad koje se sukobio vlažan oceanski zrak i topla zračna masa afričkog porijekla. Bilo je razorne tuče, obilnih oborina i olujnog naleta vjetra, a najpogođeniji je bio München i okolica. Prema izvještajima medija, veliko nevrijeme je pogodilo i sjeverozapad Češke.

Oluja praćena obilnom kišom zhvatila je i Švicarsku. Zbog naleta vode zatvorene su pojedine ceste u kantonu Uri, a gradić Onsernone koji je najduže bio na udaru nevremena zbraja štetu koju je prozročila tuča veličine oraha. 

A na Sardiniji nezapamćena najezda skakavaca pustoši svu vegataciju pred sobom u najgoroj invazija insekata u posljednjih 60 godina na tom talijanskom otoku. Veliki rojevi skakavaca uništili su više od dvije tisuće hektara na području gradića Ottane i Oranija u središnjoj pokrajini Nuoro.
Foto: Lino Lončarić/Neverin.hr

Foto: Lino Lončarić/Neverin.hr

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!