07:29 / 18.01.2021.

Autor: T.V./Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Tucaković: 10 520 intervencija na potresom pogođenim područjima

-

-

Foto: - / -

Vatrogasci su do sada na potresom pogođenim područjima imali 10 520 intervencija, u njima je sudjelovalo više od 9100 vatrogasaca s 233 vozila koja su došla iz cijele države, rekao je Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik RH.
Vatrogasci su do sada na potresom pogođenim područjima imali 10 520 intervencija zaključno s jučerašnjim danom, u njima je sudjelovalo više od 9100 vatrogasaca s 233 vozila koja su došla iz cijele države, rekao je u HTV-ovoj emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik RH.

➡️ Govoriti o magnitudama kao o "Richterovoj ljestvici" je pogrešno

Zaista je odrađen jedan veliki posao, naravno, u suradnji s drugim žurnim službama, naglasio je.

Istaknuo je da to vrlo opasan posao u teškim uvjetima pandemije i zime i kako je briga za sigurnost svakog vatrogasca prioritet, dodavši da, srećom, u prošlotjednoj nesreći u kojoj je JANAF-ova dizalica tijekom intervencije u Petrinji propala u zemlju te je uništena, nitko nije stradao.

Kaže kako je pomaganje unesrećenima vrlo stresan posao kada vatrogasci ne misle na sebe.

- Često se dogodi da tek kada se vatrogasac vrati kući s intervencije se zapita - a što je s mojom obitelji, što je s mojom kućom. Mi smo zbog toga odmah uveli psihološku pomoć za vatrogasce, posebice za one iz postrojbi s potresom pogođenih područja, rekao je Tucaković zahvalivši svim vatrogascima na terenu na poslu koji rade i koji nije samo vatrogasni.

- Vatrogasci su sudjelovali i u prikupljanju pomoći, osiguravanju kućica, njihovu transportu, dostavi hrane, medicinskih potrepština, nabraja Tucaković. Posebno je istaknuo konvoj s pomoći koji su iz Njemačke u Hrvatsku dovezli njemački vatrogasci.

Opisao je i kako funkcionira sustav prijavljivanja intervencija. Posebno je zahvalio Odašiljačima i vezama koji su im omogućili da komuniciraju u prvim danima nakon potresa kada nije bilo struje ni drugih veza.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!