14:55 / 28.12.2020.

Autor: V.K./Hina

Tucaković: Na raspolaganju vatrogasci Zagreba, u pripravnosti Split, Šibenik i Zadar

Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL

Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Nakon jakog potresa koji je jutros pogodio okolicu Petrinje, zabilježene su brojne štete na objektima te su odmah na teren upućeni vatrogasci koji rade na uklanjanju dimnjaka i sanaciji oštećenih krovova i zidova.
Nakon jakog potresa koji je jutros pogodio okolicu Petrinje, zabilježene su brojne štete na objektima te su odmah na teren upućeni vatrogasci koji rade na uklanjanju dimnjaka i sanaciji oštećenih krovova i zidova, priopćila je Hrvatska vatrogasna zajednica.

➡️
Potresi u središnjoj Hrvatskoj 
➡️
U Petrinji popucale kuće, dolaze premijer i predsjednik
➡️ Žena u Sisku evakuirana iz doma, nema ozlijeđenih
➡️ Državni vrh u Sisku i Petrinji: Država će pomoći!

Vatrogasni zapovjednik Sisačko-moslavačke županije Mijo Brlečić rekao je da su na terenu lokalne vatrogasne snage i ispomoć iz drugih vatrogasnih postrojbi s područja Sisačko-moslavačke županije.

- Na području Petrinje djeluju vatrogasci s četiri autoljestve iz Petrinje, Novske, Kutine i Topuskog. U Sisku su angažirani vatrogasci s područja grada Siska, istaknuo je Brlečić.

Glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković poručio je da su se stanovnicima Siska, Petrinje i okolice stradalima u potresu, na raspolaganje u pružanju pomoći odmah stavili vatrogasci Zagreba, a u pripravnosti su i vatrogasci Splita, Šibenika i Zadra.

- Na raspolaganje se odmah stavio Grad Zagreb i Javna postrojba Grada Zagreba. Dodatno sam angažirao Split, Šibenik i Zadar koji su u pripravnosti; ako bude potrebno, mi ćemo snage prebaciti i pomoći kao što se to radilo i u slučaju potresa u Gradu Zagrebu, istaknuo je Slavko Tucaković u sjedištu Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba, kojoj je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić danas predao vatrogasno vozilo za spašavanje s visina.

Glavni vatrogasni zapovjednik RH rekao je da su trenutačno angažirani vatrogasci Kutine, Novske i Topuskog te Petrinje u gradu Petrinji. Sisački vatrogasci sa svojim vozilima angažirani su u otklanjanju posljednica potresa u Gradu Sisku.

Zapovjednik JVP-a Grada Zagreba, Siniša Jembrih, istaknuo je da su se zagrebački vatrogasci stavili na raspolaganje glavnom vatrogasnom zapovjedniku RH.

- Naše ekipe za spašavanje iz ruševina, oprema i specijalna vozila su spremni ako dođe zapovijed od glavnog vatrogasnog zapovjednika ili nekakvim bilateralnim dogovorom Grada Zagreba i Petrinje. Mi ćemo uskočiti građanima Petrinje kao što i uvijek uskačemo bilo kome kome treba, poručio je Jembrih.

Napomenuo je i da jutrošnji jak potres s epicentrom kod Petrinje, u Zagrebu nije prouzročio nikakve štete. Rekao je da su imali dvije manje intervencije vezane uz kape dimnjaka.

Pročelnik zagrebačkog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić rekao je da su od jutros u konzultacijama s  vatrogascima te poručio da su spremni odmah se odazvati. Pružanje pomoći vode vatrogasci, ali na raspolaganju su i HGSS, planinari i alpinisti koji su obučeni za izvlačenje iz ruševina, dodao je.

Kalinić je istaknuo da raspolažu s oko 750 ljudi koji su za to obučeni s pripadajućom opremom.  Rekao je i da imaju tri kontejnera s opremom za izvlačenje iz ruševina koje mogu odmah prebaciti na labudicama te četvrti koji je pokretan i koji koristi HGSS Grada Zagreba i koji je sastavni dio njihovih postrojbi za izvlačenje iz ruševina. 

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao je kako je uputio pisma gradonačelniku Petrinje i gradonačelnici Siska da je Zagreb na raspolaganju općinama pogođenim potresom. Najavio je da pročelnik Kalinić i vatrogasci odmah kreću za Sisak i Petrinju.

Bandić je poručio Zagrepčanima, a posebno onima koji su u strahu, starijima, da budu mirni i da ne napuštaju domove, jer sve su procjene da Zagreb neće imati jače Richtere ili Mercallije, dosta jače seizmološko gibanje. Istaknuo je i da na sreću u Zagrebu za sada nema nikakvih oštećenja i šteta.

Bandić je rekao kako se čuo s premijerom Andrejom Plenkovićem i informirao ga da u Zagrebu nema, koliko oni znaju, nikakvih oštećenja. Dodao je da je došlo do pada jednog dimnjaka koji bi možda pao i bez potresa te da su pukle dvije cijevi - jedna u Vrapču koja će uskoro biti sanirana i jedna u Sesvetama, koja je već sanirana.

Rekao je i da je u Zagrebu bilo desetak intervencija Hitne pomoći starijim ljudima u stanovima koji su se preplašili potresa. 

Na pitanje novinarke što je sa sedmero starijih Zagrepčana koji žive u zgradi koja je u ožujku stradala u potresu i označena je crvenom naljepnicom na Trgu kralja Tomislava 17, Bandić je rekao da za te ljude ne zna i najavio da će ih danas posjetiti. 

- Kako je počela godina u ožujku, tako i završava, na žalost. Ne u Zagrebu, ali tu 50, 60 kilometara od Zagreba. Suosjećamo s tim ljudima i stavili smo se na raspolaganje. Znamo što je nedaća, poručio je zagrebački gradonačelnik.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!