19:24 / 06.08.2021.

Autor: Dnevnik/IMS/I.Z. /HRT

"Toplinski požari su opasni i čine 70 posto svih požara na otvorenome"

Slavko Tucaković

Slavko Tucaković

Foto: Dnevnik / HRT

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković kazao je u Dnevniku HTV-a kako je požar iznad Slanog, koji je iz Bosne i Hercegovine prešao na područje Hrvatske stabilan, nema više otvorene vatre, ima samo sitnog izdimljavanja, te ne prijeti nikakva opasnost prema Republici Hrvatskoj. 

Tijekom noći će ostati 32 vatrogasca i jedanaest vozila koji će dežurati cijelu noć i ako se i dogodi pojava požara da mogu odmah reagirati. Danas tijekom dana je upućen i kanader koji je došao iz Dubrovnika, te je pomogao gasiti požar do poslijepodnevnih sati, te je nastavio letjeti prema Zadru.

Tucaković: Požari se često znaju proširiti iz BiH

Glavni vatrogasni zapovjednik rekao je kako se požari iz Bosne i Hercegovine često znaju proširiti i na Hrvatsku, ali hrvatski vatrogasci se odmah uključuju u gašenje istih. Požari se većinom događaju na nepristupačnim terenima, vatrogasnih postrojba je malo i stoga je požare teško kontrolirati. 

Požar u trogirskom zaleđu imao opseg 24.3 kilometara 

Požar u trogirskom zaleđu u jednom trenutku je gasilo 196 vatrogasaca s pedeset vozila koja su dnevno bila uključena u sanaciju tog požara.

Izgorjelo je 1643 hektara, a opseg samog požara je bio 24.3 kilometra, te ti podaci govore o kakvom se požaru radilo, ali nije bilo velike štete.

Nije bilo ni izgorjelih kuća niti štete koja bi bila na vinogradima ili kućama. Požar je bio na nepristupačnom terenu.

Tucaković je naglasio kako hrvatska policija dobro radi svoj posao i dolazi do odgovora kako su izbili pojedini požari. 

Koji su najčešći uzroci požara na otvorenome u Hrvatskoj?

Najčešći uzroci požara na otvorenome u Hrvatskoj su toplinski požari, njih čak sedamdeset posto. Požari nastaju i zbog udara groma za vrijeme suhog grmljavinskog nevremena.

Oni su vrlo opasni, jer obično nastanu na nepristupačnom terenu, prošire se i teško ih je kontrolirati. 

"Vatrogasci spremni i dobro organizirani"

Protupožarna sezona je manja od prošlogodišnje, imamo tisuću požara manje, poručio je glavni vatrogasni zapovjednik.

Vatrogasci na svaki požar reagiraju brzo, uz pomoć zračnih snaga.

- Zapovijedanje je dobro. Vrlo je zahtjevno boriti se s takvim požarima na više fronti, rekao je Tucaković, te dodao da je u Hrvatskoj vatrogastvo staro 160 godina, te ima svoju tradiciju.

- Javne vatrogasne postrojbe i dobrovoljna vatrogasna društva su brand Republike Hrvatske i poznato je njihovo djelovanje u svakodnevnim situacijama, ne samo u požarima, već i elementarnim nepogodama. Vatrogasci su spremni i dobro su organizirani, zaključio je Tucaković.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!