Tucaković: Spremni smo za protupožarnu sezonu

16.06.2021.

13:49

Autor: M.M./HRT/Hina

Hrvatska je napravila sve pripreme i spremna je za protupožarnu sezonu

Hrvatska je napravila sve pripreme i spremna je za protupožarnu sezonu

Foto: Ilustracija/Dusko Jaramaz / Pixsell

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković poručio je u Saboru da je Hrvatska napravila sve pripreme te je spremna za protupožarnu sezonu, a napomenuo je i kako je do kraja svibnja ove godine bilo 43 posto manje požara nego u istom razdoblju lani.

- Pripreme za protupožarnu sezonu su počele na vrijeme, već u siječnju donošenjem programa Vlade i unatoč tome što su se odvijale u uvjetima pandemije i potresa. Sve su pripreme napravljene, kazao je Tucaković nakon sjednice Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost na kojoj je prihvaćeno izvješće MUP-a i Hrvatske vatrogasne zajednice o pripremama za protupožarnu i turističku sezonu 2021.

Rekao je i kako su od 1. lipnja zaposlena 1.172 vatrogasca na području sedam priobalnih županija, napravljeni su planovi dislokacija na otoke i priobalje, a operativno vatrogasno zapovjedništvo počinje s radom 21. lipnja.

Požara će biti, no vatrogasci su pokazali da su spremni reagirati na svaku ugrozu, istaknuo je Tucaković.

Glavni vatrogasni zapovjednik izvijestio je i kako je u ovoj godini do 31. svibnja bilo 43 posto manje požara nego u istom razdoblju prošle godine, uz pet puta manju opožarenu površinu.

Prošle godine do kraja svibnja bilo je 2.760 požara, u odnosu na 1.562 ove godine, dok je opožarena površina u prošloj godini iznosila 33.000 hektara naprema 6.100 u ovoj godini, kazao je Tucaković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!