19:33 / 03.05.2018.

Autor: I.M./HRT

Tucaković: U ovu sezonu ulazimo bolje organizirani

-

-

Foto: - / -

jesmo li spremni za ponovno moguće ekstremne situacije pitali smo naše goste u Temi dana: Slavka Tucakovića, Antu Sanadera i Josipa Vadžića.
67 posto više požara nego što je petogodišnji prosjek dogodilo se lani na priobalnom i kraškom području Hrvatske. Izgorjela površina je oko 370 posto veća nego prosječno u prethodnih pet godina. 97 vatrogasaca zadobilo je lakše ozljede. Što nas očekuje 2018. teško je, naravno, nagađati.

No, jesmo li spremni za ponovno moguće ekstremne situacije pitali smo naše goste u Temi dana: glavnog vatrogasnog zapovjednika RH Slavka Tucakovića i predsjednika Hrvatske vatrogasne zajednice Antu Sanadera.

Glavni vatrogasni zapovjednik rekao je kako prošlogodišnji broj - više od 4000 požara s površinom većem od 105 tisuća hektara, predstavljaja veliki problem ali izazov za cjelokupni sustav vatrogastva. No, kaže da donošenje Nacionalne strategije sigurnosti i Zakona o domovinskoj sigurnosti i sama koordinacija Domovinske sigurnosti koja se ove godine uvježbavala, sigurno će doprinijeti poboljšanju priprema za ovu sezonu.

Tu su lekcije koje smo izvukli iz prošle sezone, analizirali smo ih tijekom jeseni i zime na temelju čega su i proširene neke aktivnosti, rekao je Tucaković. 

Sanader je podsjetio kako je sutra Dan vatrogasaca i blagdan sv. Florijana, njihovog zaštitnika. Čestitao je svim vatrogascima te istaknuo kako Hrvatska ima 150 godina dugu tradiciju, iskustvo i znanje. Ovi požari su se ponavljali ciklički 1997., 2000., 2003., ... To je nešto na što smo mi spremni, uvijek se uče nove lekcije, poduzeto je niz mjera i aktivnosti koje će omogućiti da ovu godinu ulazimo bolje organizirani, rekao je Sanader. Prema njegovu mišljenju, ostaje veliki problem, a to su neobrađene poljoprivredne površine.
 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!