11:46 / 03.05.2022.

Autor: Studio 4/V.K./IMS/HRT

Tucaković: Vatrogasci su brend RH prepoznat u EU i svijetu

Slavko Tucaković

Slavko Tucaković

Foto: HTV / HRT

Danas u Hrvatskoj djeluje 1810 dobrovoljnih vatrogasnih društava, 75 javnih vatrogasnih postrojbi, preko 150 tisuća članova, preko 22 tisuće operativnih vatrogasaca, rekao je u emisiji Studio 4, Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik RH i dodao kako su ponosni na porast broja žena u vatrogasnim redovima, kojih trenutno ima 21 500.


Vatrogasci u Hrvatskoj

Vatrogasci u Hrvatskoj

Foto: HTV / HRT

- Ove godine do 15. travnja, imali smo povećanje broja požara za 106 posto u odnosu na prošlu godinu, a opožarenih površina je za 220 posto više, kazao je.

Temeljem programa Vlade RH provedene su pripreme za protupožarnu sezonu, govori i dodaje kako će vatrogascima biti na raspolaganju i 5-6 kanadera, ali i air traktora i helikopter.

- Ove godine planiramo vježbu Sigurnost 22 koja bi se trebala održati na teritoriju RH, ali predviđamo i vježbu s Republikom Slovenijom, rekao je.

Vatrogasno operativno središte tijekom ljeta se iz Zagreba seli u Divulje, u suvremeni zapovjedni centar.

- Operativno središte u Divuljama započet će s djelovanjem početkom protupožarne sezone oko 10. lipnja. U suradnji s DHMZ-om ćemo pratiti situaciju, indeks isušenosti biljaka, ali mi trebamo biti spremni, naglasio je Tucaković.

Na pitanje kolika je starost našeg vatrogasnog voznog parka, Tucaković je rekao kako je to u prosjeku 17 godina.

- Zadnje dvije godine, preko 400 novih vozila je ušlo u sustav, govori.

Tucaković je rekao kako vatrogasci prate i razvoj novih tehnologija kako bi se mogli suprotstaviti takvim izazovima. Nedavno su vatrogasci imali obuku o hibridnim i električnim vozilima, gdje su se upoznali sa svim opasnostima i načinom gašenja požara na takvim vozilima.

- Bez dobro osposobljenih ljudi nema ni dobrog gašenja požara, istaknuo je.

Sezona grijanja gotova ili pri kraju, vrijeme je za provjeru dimnjaka, plinskih bojlera i ostalih instalacija. Posebno je opasno u područjima koja su stradala u potresima. 

- Vatrogasci, a posebno dobrovoljni vatrogasci su postali „brend” RH koji je prepoznat u cijeloj Europi pa i svijetu, naglasio je Tucaković.

Sutra je blagdan zaštitnika vatrogasaca sv. Florijana i glavni vatrogasni zapovjednik Tucaković svim vatrogascima je čestitao blagdan.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!