20:37 / 20.08.2019.

Autor: HRT

Tucaković: Zbog vrućih dana pred nama, potreban je pojačan oprez

-

-

Foto: - / -

Po broju požara ova sezona je druga u zadnjih deset godina. Srećom ne može se ni izdaleka mjeriti s vatrenom stihijom kojoj smo svjedočili 2017. godine.
Po broju požara ova sezona je druga u zadnjih deset godina. Srećom ne može se ni izdaleka mjeriti s vatrenom stihijom kojoj smo svjedočili 2017. godine.

Značaj protupožarne zaštite nikad nije bio upitan, no u zadnje dvije godine napravljeni su iskoraci u prevenciji, uvedene nove tehnologije i situacijsko središte u Divuljama.

Gost Teme dana bio je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

Tucaković je naglasio kako je ove godine bilo 3113 požara u priobalju, no ta brojka raste na 5400 požara u cijeloj Hrvatskoj.

- Ovo je proljeće bilo sušno i veliki je broj požara, čak 600, bilo u ovome periodu, istaknuo je.

- Uvođenjem novih tehnologija, besposadnih letjelica, kamera hrvatskih šuma ciljano nadziremo nepristupačne prostore, rekao je Tucaković.

Naglasio je kako su protupožarni putevi onaj dio prevencije kojime se moramo pozabaviti u suradnji s lokalnom zajednicom i ljudima na terenu.

Tucaković je naglasio kako su rano uočavanje požara, razmjena podataka između vatrogasaca i brza reakcija ove godine rezultirali  dobro. Suradnja s policijom je na visokoj razini i dovela je do brzog otkrivanja počinilaca podmetanja požara i njihovo procesuiranje. To se posebno pokazalo na požaru kod Šibenika.

Tucaković se osvrnuo na smrtni slučaj vatrogasca koji se dogodio ove godine u Velikoj Gorici te je ponovno izrazio sućut obitelji i postrojbi.

- Ulaganje u osobnu i skupnu zaštitu vatrogasaca je nešto što će nam davati pozitivne rezultate, rekao je.

- Od 1. siječnja 2020. godine vatrogasna zajednica se seli pod Središnji državni ured za vatrogastvo. To je priznanje, ali i prihvaćanje odgovornosti za sve ono što vatrogasci rade na terenu. Ovime ćemo dobiti jedno tijelo koje će upravljati cjelokupnim vatrogastvom, naglasio je Tucaković. Istaknuo je kako i u narednim mjesecima potreban oprez i apelirao na građane da poštuju sve one mjere opreza i odluke koje su donijele jedinice lokalnih samouprava i da slušaju upute vatrogasaca te da odmah dojave ako uoče požar.

- Pozivam sve na pojačan oprez zato što je još mnogo vrućih dana pred nama, zaključio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!