Tuga u Klaićevoj, uništeni skupi lijekovi i zalihe umjetne kože

25.07.2020.

09:20

Autor: HRT

default error photo
Uništeni su skupi lijekovi i zalihe umjetne kože. Štetu u bolnici u Klaićevoj procjenjuju na milijun i pol kuna, bez informatičke opreme i namještaja.
Poplava u Klaićevoj bolnici u Zagrebu opet je otvorila staro pitanje - ono o izgradnji nove nacionalne dječje bolnice. Još se nije oporavila od štete nastale od potresa, a već je nastala nova. Ovaj put od poplave izazvane nevremenom koje je u petak pogodilo Zagreb. I Klaićevu bolnicu noćas je zadesila poplava.- Naša je procjena da je uništeno skupih lijekova vrijednosti pola milijuna kuna. Primjerice jedna bočica ovog lijeka košta 22 tisuće kuna, kazala je za Dnevnik HTV-a voditeljica bolničke ljekarne magistra Ljerka Klarić. Ukupna šteta, prema procjanama iznosi milijun do milijun i pol kuna bez informatičke opreme namještaja, dodaje.

- Voda je prevrnula i frižidere u kojima se čuva umjetna koža i ona je gotovo neiskoristiva. Postoje zalihe iz odjela i drugih bolnica, mi ćemo promtno reagirati i djeca će sigurno imati sve što je potrebno, naglasila je Klarić. Zahvalila je poslovnim partnerima i veledrogerijama koje su se odmah javile i ponudile pomoć za dostavom svih potrebnih lijekova. Dodala je kako je osoblje bolnice tužno - nakon potresa i ovih poplava izgubili su i svoje radno mjesto i vidjet će kako dalje.Glavna sestra u toj bolnici Anita Mišković za Dnevnik u podne HTV-a rekla je kako je iza njih jedna izuzetno zahtjevna i naporna noć. Voda se penjala čak do 60 centimetara. 

- Cijelu noć djelatnici su sami ispumpavali, vadili vodu. Brisali, prali, pokušavali spasiti što se spasiti da. Na ovoj etaži najveća šteta je u području ljekarne, gdje nam je dio skupih lijekova, umjetna koža, sanitetski materijal, zaštitna oprema značajno uništen, tako da se još uvijek radi procjena. Očekujemo štetu od više stotina tisuća kuna, kazala je za HTV, dodavši kako mali pacijenti niti u jednom trenutku nisu bili ugroženi. U bolnici su poplavljeni podrumski dijelovi zgrade, kantina, garderoba i radiologija, rekao je ravnatelj bolnice dr. Goran Roić rekao za Hinu. Kako je dodao, djelatnici saniraju štete i popisuju opremu i materijal pa još nema informacije o opsegu štete. Naglasio je kao druge bolničke službe normalno funkcioniraju.Bolnicu je obišao i ministar zdravstva Vili Beroš, koji je tom prilikom rekao da će troškove na sanaciji štete zajedno snositi bolnica, Grad Zagreb i Ministarstvo zdravstva. Ministar Beroš dodao je i da koronakriza, potres i sada poplava samo naglašavaju potrebu izgradnje nove nacionalne dječje bolnice.

- Mnogi su o tome samo govorili, no ova Vlada je prepoznala tu potrebu i u program rada Vlade za sljedeći period unijela je tu ideju, a ja ću kao ministar napraviti sve da se ona realizira, rekao je Beroš.

U tijeku je izrada studije izvodljivosti za lokaciju u Blatu, a tek nakon što studija bude gotova, vidjet ćemo je li to najbolja i optimalna lokacija ili je to neka druga lokacija, rekao je ministar. Vezano uz način financiranja nove bolnice istaknuo je da će se napraviti sve da se nađe najbrži način rješavanja.- Jesu li su to EU fondovi, teško je reći, jer je njihova procedura duga i vidimo koliko je dosad već  trajalo izvođenje studije izvodljivosti, a i nakon njezina dovršetka čeka nas određena procedura. Prema tome, najiskrenije, sagledavamo i druge mogućnosti financiranja izgradnje ovih zdravstvenih kapaciteta koji su nam prijeko potrebni, rekao je Beroš, dodavši da je ova bolnica svojim značajem prerasla trenutnu lokaciju.

Ministar se čuo s većinom ravnatelja drugih zagrebačkih bolnica i, kako je rekao, nitko nije prijavio neke veće štete.

Pogledajte snimke potopa u Zagrebu
Vatrogasac preminuo tijekom intervencije
Jutro nakon poplave zbraja se šteta

Snažno nevrijeme koje je u petak navečer pogodilo veći dio Hrvatske, uzrokovalo je brojne intervencije, a nažalost, na području Grada Zagreba tijekom intervencije pozlilo je vatrogascu Davoru Kovačiću koji je preminuo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!