13:29 / 03.02.2021.

Autor: Hina/HRT

Turčinu i Bugaru ulovljenima u izlovu trpova oduzete putovnice

Morski trp

Morski trp

Foto: Grgo Jelavic / PIXSELL

Turčinu i Bugaru koji su krajem siječnja uhićeni sa više od 500 kg trpova na plaži u splitskim Stinicama privremeno su oduzete putovnice, kao mjera opreza nakon ispitivanja u državnom odvjetništvu.

Splitsko Općinsko državno odvjetništvo u srijedu je izvijestilo da osumnjičene tereti za kazneno djelo trgovanja divljim vrstama. Kazneni zakon za to nedjelo predviđa kaznu od šest mjeseci do pola godine zatvora.

Tužiteljstvo sumnja da su 48-godišnji turski državljanin i 53-godišnji bugarski državljanin 29. siječnja oko 21.20 u Splitu vozilom bugarskih registarskih oznaka prevezli i odlagali u kontejnersku hladnjaču 521,7 kg morskih trpova. Pritom su znali da je riječ o strogo zaštićenoj vrsti koju je zabranjeno skupljati i prevoziti. 

Nakon što su otkriveni u izlovu trpova stranci su uhićeni i kazneno prijavljeni, a završili su i u policijskom pritvoru. Nakon ispitivanja u državnom odvjetništvu, uz mjeru opreza, pušteni su da se brane sa slobode.

Vrijednost kilograma ove zaštićene vrste prema Pravilniku o kriterijima za utvrđivanje naknade šteta počinjenih ribama i drugim morskim organizmima, iznosi 500 kuna. Morski trpovi, znani i kao kastavci imaju važnu ulogu u očuvanju stabilnosti ekosustava, no često su na meti krivolovoca jer kao gastronomske delicije postižu visoku cijenu, a posebno su traženi na azijskom tržištu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!