Britanka koju je udario grom i dalje životno ugrožena

21.08.2022.

19:26

Autor: Damir Ravlić/Adrijan Vucić/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Britanka i dalje životno ugrožena

Britanka i dalje životno ugrožena

Foto: HTV / HRT

Turistica koju je jučer poslijepodne u Splitu udario grom još uvijek je u životnoj opasnosti te se nalazi na liječenju u KBC-u Split. Do nesreće je došlo na plaži, kada je splitsko područje pogodilo grmljavinsko nevrijeme.

Britanka koju je na splitskoj plaži Kašjuni jučer udario grom, i dalje je kritično. Nalazi se na jedinici intenzivnog liječenja u KBC-u Split.

- Nažalost ona je i dalje životno ugrožena, osim evidentnih promjena na koži, a to su opekline koje očekujemo kod udara groma, postoje i promjene na više organa koje su posljedica samog udara groma, isto tako i posljedica srčanog zastoja, istaknula je dežurna intenzivistica u KBC Split, Mileva Frankić.

Do nesreće je došlo u poslijepodnevnim satima. Prvu pomoć unesrećenoj, pružio je medicinski tehničar koji se nalazio u blizini. Kupači danas oprezni.

- Uvik je to bilo, otkad ja pamtim, to je božja strana i to ne može zabranit nitko. Nema nijednoga svita.

- Pričekali bi par sati i vidjeli hoće li se razvedriti. Otišli bi na pivo, pojeli nešto i vratili se na plažu.

U slučaju grmljavinskog nevremena treba se udaljiti od usamljenog stabla i izbjegavati veće grupe ljudi.

- Ni u kojem slučaju hodati uspravno, već sagnuto, ako se odmah moramo sakriti onda to treba biti neko grmlje koje je više od nas, ono što nikako ne smijemo to je leć na zemlju, nego čučnut, glavu staviti među koljena i rukama zatvoriti uši, pojašnjava pročelnik HGSS-ove stanice Split, Darko Gabrić Čerčo.

Prema podacima zavoda za hitnu medicinu zagrebačke županije, smrtnost od udara groma je od 10 do 30 posto, dok 50 do 70% preživjelih ima teže povrede, najčešće živčanog sustava.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!