12:25 / 31.01.2019.

Autor: M.Š./HRT

Turistička ponuda za slijepe i slabovidne osobe

-

-

Foto: - / -

Važno je osobama s invaliditetom osigurati pristup turističkim uslugama, a jedan od dobrih primjera je prekogranični program VISITUS - turistička ponuda za slijepe i slabovidne osobe.
Važno je osobama s invaliditetom osigurati pristup turističkim uslugama, a jedan od dobrih primjera je prekogranični program VISITUS - turistička ponuda za slijepe i slabovidne osobe, koji se provodi u Hrvatskoj i Srbiji. Radionice, promotivni obilasci, ali i postavljanje prilagođenih info točaka samo su dio projekta koji bi slijepim i slabovidnim osobama trebali omogućiti bolji doživljaj posjećenog mjesta. U tom zanimljivom prekograničnom projektu sudjeluje i Općina Erdut, smještena u Osječko-baranjskoj županiji. 

Osim proširenja turističke ponude na taj način se bori i protiv diskriminacije slijepih i slabovidnih osoba koje često, unatoč posjetu lokalitetu, nemaju način kako ga doživjeti.

- U ovom projektu smo mi išli na promo-ture gdje smo mogli opipati predmete što je nama vrlo bitno i nova tehnologija je za nas jako značajna. Sve ono što se učini u turizmu za slijepe osobe je jako korisno, ističe predsjednik Udruge slijepih Vukovarsko-srijemske županije Ivan Čavar.

- Kreirali smo specijalizirane alate za slijepe i slabovidne osobe, znači to su samostojeći tonski info pultovi, taktilne mape, printali smo priručnike na Brajevom pismu i izradili smo mobilnu aplikaciju za mobilne uređaje, dodaje projektna menadžerica Poduzetničko-razvojnog centra općine Erdut.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!