Turistički je sektor optimističan glede sezone. Ono što ipak zabrinjava turističke djelatnike jest rast cijena, posebice energenata. Hoće li sveopće poskupljenje dovesti do viših cijena u turizmu te hoće li ih hotelijeri i ugostitelji moći podizati, a da pritom ostanu konkurentni, provjerila je naša pulska ekipa.
Željni putovanja nakon duge zatvorenosti, turisti nemaju primjedbi ni na što, pa ni na cijene. Terase kafića i restorana u Rovinju uglavnom su pune.
- Ovdje je malo skuplje nego kod nas u Češkoj, ali mi nemamo more. Mislim da cijene i o tome ovise, što je sasvim u redu, rekao je turist iz Češke, Regin.
- Mislim da dio sezone određuje visinu cijena u turizmu pa tako i u Hrvatskoj, ističe turist iz Kanade, David.
U glavnoj sezoni sve će biti skuplje, osobito ove godine, potvrđuje vlasnik pulskog hotela.
- Što se tiče soba, jedan minimalni od 7 do 10% se nadamo da ćemo ih dić, a cijene hrane će sigurnmo ići 20-30% na meniju upravo iz razloga nabavnih cijena, a i poskupljenja energenata i samih troškova poslovanja, kaže Denis Zembo iz hotela Amfiteatar Pula.
- Jedna velika hotelska kompanija imala je trogodišnji ugovor s HEP-om i plaćala je prosječnu cijenu kilovata 0,78 kuna, sad joj je stigla ponuda na 2,40 kuna po kilovatu, znači s 0,78 na 2,4, ističe Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma.
No, usluge u turizmu neće moći poskupjeti onoliko koliko rastu ulazni troškovi, ističu u Hrvatskoj udruzi turizma.
- One će se korigirati u onoj nužnoj sferi da se ne ide u negativni predznak konačnih rezultata poslovanja, dodaje Ostojić.
Cijene turističkih usluga u Hrvatskoj otprilike su na razini onih u drugim sredozemnim zemljama pa nema mnogo prostora za njihovo podizanje. Osobito kada se zna da ih Turska, iako jedina među konkurentnim zemljama, čak i snižava.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!