11:31 / 30.12.2020.

Autor: HRT/Hina

Turk: U Zaprešiću velike štete na tri zgrade, iseljeno 50-ak obitelji

Foto: Marko Dimic/PIXSELL

Foto: Marko Dimic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U ovom trenutku iz tri zgrade iseljeno je preko 50-ak obitelji, rekao je gradonačelnik Zaprešića Željko Turk.
Gradonačelnik Zaprešića Željko Turk izvijestio je kako je razorni potres s petrinjskog područja prouzročio velike štete na tri višestambena objekta u centru Zaprešića iz kojih je iseljeno više od 50 obitelji, srećom, stradalih i ozlijeđenih nije bilo.

➡️ Najnovije informacije o potresu: Petrinja, Sisak, Glina
➡️ Vlada: 100 mil. kn za stradale, 2. siječnja Dan žalosti
➡️ Spašena ispod ruševina: "Koliko su visoka uredska vrata, toliko je bila zatrpana ciglom"
➡️ Izjava stanovnice Petrinje koja lomi srce

Iseljeni stanari većim su se dijelom smjestili kod obitelji, a za 20-ak stanovnika Grad je osigurao privremeni smještaj, rekao je Turk za Hinu.

Izvijestio je kako je u užem centru Zaprešića, u višestambenim objektima koji su građeni 60-ih godina prošlog stoljeća, potres učinio dosta velike štete.

 - U ovom trenutku iz te tri zgrade iseljeno je preko 50-ak obitelji, rekao je.

Napomenuo je da trenutno ne može dati podrobnije informacije, no da prema jednoj od njih, zgrade neće biti uvjetne za stanovanje do potpune sanacije.

Naglasio je kako je već u utorak poslijepodne u tim zgradama bila nadležna komisija, koja danas završava rad, kako bi utvrdila može li se u te tri zgrade stanovati ili ne.

Načelno je za očekivati da je u tim trima zgradama sa 50-ak stanova, relativno veliki stupanj oštećenosti, rekao je Turk.

Izvijestio je i da su zaprešićki vatrogasci do sada intervenirali 40-ak puta kako bi sanirali urušene dimnjake na obiteljskim i inim kućama.

Gradonačelnik Zaprešića kaže kako velikih oštećenja od potresa ima i na zgradi suda na Trgu žrtava fašizma. Sud trenutno nije u funkciji, statičari daju procjene, naveo je.

Grad Zaprešić je sitne sanacije na krovovima, odnosno najnužnije zahvate, odlučio refundirati sa dvije tisuće kuna.

- To nije riječ o procjeni i novim sanacijama, nego o hitnim popravcima na krovovima, naglasio je Turk navodeći da je u tijeku sjednica gradskog Stožera civilne zaštite na kojoj nadležne službe podnose izvješće o učincima potresa. Dobro je da nemamo ozlijeđenih ni stradalih, rekao je gradonačelnik Zaprešića Željko Turk.

Novinarka HTV-a Maja Sever javila se iz Zaprešića te rekla kako su jučerašnji potresi oštetili nekoliko stambenih zgrada u samom središtu Zaprešića.

Sever je rekla kako je kod tržnice u Zaprešiću oštećena zgrada u kojoj je 16 stanova i obitelji koji su svi morali iseliti i to nije jedina zgrada u ovom djelu. Stanari zgrade su rekli kako imaju luksuz da imamo gdje otići.

- Potres je uništio cijelu zgradu do te razine da ona više nije upotrebljiva. Nosivi zidovi su s vanjske strane popucali, stepenište koje je obnovljeno u ožujku vjerojatno je zadržalo statiku zgrade da se skroz nije urušilo.Zgrada više nije za život i nije više za živjeti u njoj. Puklo je krovište, zgrada se u gornjem djelu razdvojila te imamo poplavu, rekla je jedna od stanarki.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!