Turkalj: Još uvijek ima dosta oduzimanja ilegalne pirotehnike

28.12.2022.

17:48

Autor: T.D./Regionalni dnevnik/HRT

Nikola Turkalj

Nikola Turkalj

Foto: HTV / HRT

Od jučer pa sve do 1. siječnja, svi oni koji baš žele, mogu legalno upotrebljavati pirotehnička sredstva uz određena stroga pravila, ali i poseban oprez. Nedavni slučaj devetogodišnjeg dječaka koji je teško stradao u eksploziji petarde u Maksimiru, šokirao je hrvatsku javnost i još jedanput, nažalost, bio opomena svima da pirotehnička sredstva nisu nimalo bezopasna. 

Načelnik Sektora za inspekcijske poslove Ravnateljstva civilne zaštite Nikola Turkalj gostovao je u emisiji HTV-a "Regionalni dnevnik" i govorio o upotrebi pirotehničkih sredstava tijekom blagdana. Prošli tjedan dogodio se strašan slučaj kada je dječak gotovo ostao bez šake. 

- To su grozne scene koje se događaju u našem društvu, to treba sasvim iskorijeniti. Još traje kriminalističko istraživanje. Ovo je trajna posljedica za društvo, obitelj i za sve nas, rekao je u uvodu Turkalj.

Naglasio je da je obitelj temelj odgoja.

- Kad se prave stupovi obitelji, onda se nadograđuje kroz školu, sveučilište i ostalo. Ako ti temelji nisu dobri, onda se mogu događati svakakve stvari. Molimo građane da vode brigu o svojim najmlađima. Građane molim da budu proaktivni i da nam javljaju ako netko ima petardu. Prošle godine smo imali devet ozljeda, tri teška slučaja i sve su bili maloljetnici. Unazad pet godina išlo se prema boljem, prema smanjivanju ozljeda, ali još uvijek ima dosta oduzimanja ilegalne pirotehnike, rekao je.

Službena prodaja je od 15. prosinca do 1. siječnja, a dopuštena službena uporaba za punoljetne građane je od jučer do 1. siječnja.

- Nikako se ne smije koristiti pirotehnika u mnoštvu ljudi i zatvorenim prostorijama jer se događaju kolateralne žrtve. Na skupovima gdje je više ljudi, to se ne smije koristiti, dodao je.

Istaknuo je da su za fizičke osobe kazne od 5 tisuća do 15 tisuća kuna.

- Za pravne osobe i obrte koji imaju nedozvoljenu trgovinu s petardama kazne su i do 80 tisuća kuna, dodao je.

Više pogledajte u videu:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!