11:58 / 26.08.2019.

Autor: M.Š./HRT

Turneja Blaženke Divjak vezano uz "Školu za život"

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Dva tjedna ostalo je do početka nove školske godine. Traju posljednje pripreme za uvođenje kurikularne reforme u sve osnovne i srednje škole u Hrvatskoj.
Dva tjedna ostalo je do početka nove školske godine. Traju posljednje pripreme za uvođenje kurikularne reforme u sve osnovne i srednje škole u Hrvatskoj.
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!
U povodu toga ministrica Blaženka Divjak krenula je na novu turneju "Škole za život".

Turneju je započela u Osijeku, gdje se sastala s 200 ravnatelja osnovnih škola iz pet županija.


Divjak: Kritike na račun Škole za život često se ne temelje na argumentima

Ministrica znanosti i obrazovanja Bleženka Divjak istaknula je da je 82 posto roditelja čija su djeca sudjelovala u eksperimentalnom programu kurikularne reforme Škola za život zadovoljno, a da se kritike na račun programa često ne temelje na argumentima.

- Naravno da uvijek postoje pitanja i da neke stvari mogu biti bolje, ali se desetljeća zaostajanja u unaprjeđenju rada u odgojno-obrazovnim ustanovama ne mogu riješiti u jednoj godini. Sigurno će trebati razdoblje prilagodbe i zato će sve škole i učitelji imati podršku cijelu prvu godinu izvođenja, rekla je Divjak uoči sastanka s ravnateljima osnovnih škola iz pet slavonskih županija.

Dodala je da se obavljaju posljednje pripreme za početak školske godine, a kako su izvijestili nakladnici, sve su knjige tiskane i na putu prema školama, što znači da bi svi udžbenici trebali biti dostavljeni na vrijeme.

- U iduća dva tjedna imat ćemo sedam skupova s ravnateljima osnovnih i srednjih škola, cijele godine davat ćemo podršku svim nastavnicima, jer u ovo je, zajedno s područnim školama, uključeno gotovo 2600 škola i 40 tisuća nastavnika, a u reformu ove godine izravno ulazi oko 150 tisuća učenika. Svi dosadašnji rezultati pokazuju da smo na dobrome putu, kazala je ministrica.

Dodala je kako je u tijeku javna nabava 26.500 prijenosnih računala za nastavnike, čija bi isporuka trebala početi krajem rujna, a do kraja ove godine ravnateljima bi trebali biti isporučeni tableti, što je osigurano sredstvima Europskog socijalnog fonda.

Na pitanje novinara odgovorila je kako je prvi razred ove godine upisalo oko 38 tisuća učenika, odnosno 482 učenika manje nego prošle godine, ocijenivši da se taj pad usporava te da je to "dobra vijest", ali se i dalje mora raditi na tome da svi učenici imaju jednak pristup kvalitetnom obrazovanju.

Komentirajući pitanje o povećanju plaća u sektoru obrazovanja, Divjak ističe da je evidentno zaostajanje koeficijenata složenosti poslova zaposlenih u odgojno-obrazovnim ustanovama za sličnim poslovima u javnim službama te očekuje da se u idućih godinu dana to pitanje uredi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!