10:40 / 11.04.2019.

Autor: V.K./HRT

Turski veleposlanik za HRT: Cilj je milijarda dolara robne razmjene

-

-

Foto: - / -

Turska i Hrvatska njeguju dobre političke odnose, kulturnu i obrazovnu suradnju. Vrijednost trgovinske razmjene i investicija dviju država raste iz godine u godinu, ali još uvijek nedovoljno.
Turska i Hrvatska njeguju dobre političke odnose, kulturnu i obrazovnu suradnju. Vrijednost trgovinske razmjene i investicija dviju država raste iz godine u godinu, ali još uvijek nedovoljnom brzinom.

O odnosima dviju država kao i aktualnoj politici Turske razgovaralo se u emisiji "Studio 4" s veleposlanikom Republike Turske u Hrvatskoj, Njegovom Ekscelencijom, Mustafom Babürom Hizlanom. Veleposlanik je komentirao aktualni posjet premijer NR Kine Lija Keqianga Hrvatskoj. Kaže da je Kina važan partner u međunarodnim odnosima i da želi čestitati Hrvatskoj što je poduzela ovu inicijativu i ugostila Kinu u Dubrovniku i u Zagrebu.

- Kina sa svojom tehnologijom i ulaganjima uvijek je dobro došla u regiji, rekao je.

Turski se predsjednik Tayyip Erdogan u ponedjeljak susreo u Moskvi s Vladimirom Putinom. Odnosi Moskve i Ankare nikada nisu bili bolji i obje strane imaju koristi od međusobne suradnje na svim razinama.

- Turska i Rusija su susjedne zemlje i prirodno je da imaju dobrosusjedske odnose iako nisu po svim pitanjima suglasne, istaknuo je i dodao kako Turska nikada nije priznala rusko pripajanje Krima, a isto tako se ne slažu glede Sirije.

Turskoj je iz Amerike stigla poruka kako mora izabrati ili će ostati NATO partner ili će kupiti ruski raketni sustav S400. No, veleposlanik je rekao kako jedno ne isključuje drugo.

- Glavni tajnik NATO-a je često izjavljivao kako je suverena odluka države članice, hoće li kupiti ruski raketni sustav i ovo nije prvi puta da članica NATO-a kupuje ruske protuzračne sustave. Turska je oduvijek bila pouzdana članica i to će i ostati, naglasio je.

Zapad je u zadnje vrijeme kritizirao Tursku zbog represije, kršenja ljudskih prava, suzbijanja slobode medija nakon neuspjelog državnog udara i zatvorili su samo jedno poglavlje u pregovorima s EU, ali se i dalje nadaju članstvu u Uniji.

- Činjenica je da čelnici EU nikada nisu razumjeli traumu koju je pokušaj puča izazvao u Turskoj. Morali smo poduzeti potrebne mjere kako bi zaštitili naš ustavni poredak. To je sada prošlo i izvanredno stanje je završilo prije nekoliko mjeseci i Turska je na putu reformi, rekao je veleposlanik.

Turska vojska imala je vojne operacije u sjevernom dijelu Sirije.

- Možda smo i prekasno reagirali zato što su turski građani i njihova imovina bili na meti. Više od 300 tisuća Kurda se nalazi u Turskoj kao izbjeglice. Oni su pobjegli pred strahotama koje su činili teroristi u Siriji. Mi smo bili prisiljeni poduzeti inicijativu vojne operacije i sada štitimo to područje zajedno sa slobodnom Sirijskom vojskom i lokalnim snagama sigurnosti, rekao je i naglasio kako se nakon njihovih operacija protiv terorista, iz Turske 200 tisuća Kurda vratilo svojim domovima i ponovno izgrađuju svoju zemlju.

Veleposlanik je rekao kako turski građani kurdskog podrijetla, koji su dio većine u zemlji, imaju veliko značenje za nju. Zastupljeni su na svim razinama vlasti i sastavni su dio nacije.

Veleposlanik je istaknuo kako Turskoj puno znači to što Hrvatska podupire njeno članstvo u EU. Kako kaže, Hrvatska razumije važnost da sve balkanske zemlje, uključujući i Tursku, postanu dio EU.

Naglasio je kako Hrvatska i Turska imaju odlične političke odnose i zato su se u zadnje vrijeme usredotočile na gospodarske odnose.

- Ostvarili smo uspješne predsjedničke posjete tijekom zadnjih godina, a to je bilo popraćeno i s gospodarskim izaslanstvima što je doprinijelo trgovinskim razmjenama od pola milijuna eura. 2017. godine trgovina je porasla 29 posto, prošle godine 12 posto, a u prvih nekoliko mjeseci ove godine, trgovina je nastavila rasti i svi radimo na tome da ostvarimo cilj od milijardu dolara, naglasio je i dodao kako nije samo stvar u trgovini, već i u investicijama.

- Turske tvrtke su uložile u hrvatsko gospodarstvo, turizam, obnovljive izvore energije, banke, tako da je i na tom području suradnja dobra i svjetla budućnost, rekao je veleposlanik Turske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!