Šef HAK-a o hakerskom napadu: Tražili su veliki iznos na koji nismo pristali

15.06.2023.

14:09

Autor: Studio 4/HRT/IMS/T.S.

Predsjednik HAK-a Slavko Tušek

Predsjednik HAK-a Slavko Tušek

Foto: Studio 4 / HTV/HRT

Hakerski napad na stranice Hrvatskog autokluba koji se dogodio prošli tjedan ostavio je posljedice koje HAK još uvijek otklanja. Hakiranje je prijavljeno policiji, a nitko nije mogao ni zamisliti kakvi će problemi nastati za građane. U najtežoj situaciji su polaznici autoškola kojima su odgođeni ispiti iz prometnih propisa, a nezadovoljne su i neke autoškole koje su prekinule vožnju i obučavanje građana koji su platili edukaciju iz vožnje. Kada će se osposobiti u potpunosti stranica HAK-a i kako pomoći građanima koji su ostali bez usluga, u "Studiju 4" je pojasnio Slavko Tušek, predsjednik HAK-a.

- Neke smo poteškoće hakerskog napada otklonili, a neke ćemo kroz par dana. Ono što u nijednome trenutku nije prestalo je informiranje o stanju na cestama i pomoć našim članovima i drugim sudionicima u prometu, rekao je Tušek.

Tušek: "Bila je riječ o ucjeni"

S obzirom na to da policija vodi istragu, Tušek nije mogao iznositi detalje.

- Najviše hakerskih napada ima u ministarstvu obrane i vanjskih poslova, to se ne može spriječiti. Imamo indicije odakle je to došlo, izvan granica Hrvatske, međutim, zbog tajnosti, ne mogu o detaljima. Bila je riječ o ucjeni, u velikim iznosima, na koju nismo pristali. Oni se sada ne javljaju više. Nikada neće biti tolike zaštite, a da hakeri ne probaju bilo gdje, a ovaj put je to bio Hrvatski autoklub, objasnio je Tušek.

Uskoro bi građani mogli računati na sve usluge.

- Ljudi ne razumiju da ne mogu podići vozačke dozvole, ne radi e građani, tako da ne izdajemo vozačke dozvole. U pregovorima smo s Ministarstvom unutarnjih poslova.

Tušek je rekako kako će se od sutra ispiti iz propisa polagati na papiru, dok se sustav ne osposobi. Od ponedjeljka kreću ponovno ispiti na računalima.

- Prvo će ići Regija 1, Zagreb, Varaždin, Osijek, Rijeka i Split, pojasnio je Tušek.


Na meti hakerskih napada su institucije u vlasništvu države, koje su ključne za nacionalnu sigurnost. Iz tog razloga, HAK će povećati razine zaštite svojih podataka.

- Apsolutne zaštite nema, ali povećat ćemo zaštite koliko možemo, što preporučujemo i svim ostalim autoklubovima u Hrvatsku. Sreća je što hakeri nisu mogli doći do novaca, što im je bio osnovni cilj, rekao je Tušek.

Dugo čekanje na polaganje ispita u autoškolama


Tušek je komentirao i problem dugog čekanja na polaganje ispita u autoškolama.


- Na tržištu nema dovoljno ispitivača, iz tog razloga taj proces je tako dugotrajan. Primanja su u redu, ispitivači imaju na raspolaganju službena vozila HAK-a, ali ih je još uvijek premalo. U vrijeme pandemije nije bilo dozvoljeno provođenje vozačkih ispita, ni s djecom nismo mogli raditi. Ipak, najviše nam je stalo do preventive za mlađe i starije uzraste, a moram istaknuti da stariji dolaze na te edukacije, rekao je Tušek.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!