20:16 / 08.03.2018.

Autor: I.B./HRT

Tuškan: Mi imamo svoje jasne zahtjeve i od njih ne odustajemo

Sanja Šprem

Sanja Šprem

Foto: - / -

U Temi dana gostovale su predsjednica te glavna tajnica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem i Ana Tuškan.
Učitelji smatraju da je njihov život daleko od bajke i ponovno optužuju svoje ministarstvo za zastoje u dijalogu o sklapanju kolektivnog ugovora za zaposlenike u osnovnim školama. Prosvjedovali su i prošli četvrtak, a kako stvari stoje i sljedeći će. U Temi dana gostovale su predsjednica te glavna tajnica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem i Ana Tuškan. U emisiju su bili pozvani i predstavnici Ministarstva obrazovanja, no nisu bili voljni večeras sudjelovati u razgovoru.

Šprem je rekla da nije nikad požalila da je izabrala svoju profesiju. "Učitelji žive svoj poziv. Ta empatija i ljubav prema djeci te veže i ako si dobar i kvalitetan učitelj, onda živiš svoj posao", istaknula je.

Zamoljena da komentira tijek pregovora, Tuškan je rekla da je zastoj u pregovorima prekinut nakon što su prvi put najavili akciju. "Dobili smo izmijenjeno mišljenje ministarstva da se pregovori ipak mogu nastaviti. Bilo je to jedno nejasno mišljenje da se mogu nastaviti u ritmu sudskih sporova. Mi  time nismo bili zadovoljni i nakon što smo napravili prvu akciju, ministrica je sjela s nama za stol, dulje od dvije minute, tako da pregovori sad teku. No, mi imamo svoje jasne zahtjeve i od njih ne odustajemo", naglasila je.

Govoreći o zahtjevima Šprem je naglasila da Kolektivni ugovor ovog puta mora biti sklopljen puno bolje. "Naravno za to se očekuje veće izdvajanje materijalnih sredstava. Kolektivni ugovor koji smo imali sklopljen je 2014. godine u doba krize i naravno da je to tada bilo prihvatljivo i razumno. No naravno da sada očekujemo veća ulaganja u materijalna prava i veću zaštitu zaposlenika - što je novitet u kolektivnom ugovoru", istaknula je.

Na pitanje koliko bi se više novca moralo izdvojiti, Šprem je rekla da je kalkulaciju trebalo napraviti Ministarstvo kao domaću zadaću. "No imali smo zastoj i zadaća očito još nije napravljena. O njihovoj zadaći i efikasnosti ovise sva prava i zahtjevi koje smo postavili", rekla je.

Na pitanje što znači dodatnih pola milijarde kuna za koje je ministrica Divjak rekla da je osigurano ove godine, Tuškan je objasnila da se to "prevedeno s PR jezika znači da plaće ove godine neće rasti ni lipe". "Taj iznos je iznos osnovice od prošle godine - što znači da ove godine nije osigurana niti jedna lipa za rast plaća", objasnila je. "Nama se cijelo vrijeme mažu oči i to je ono što doista ne možemo dopustiti. Razmišljati znamo, čitati znamo - ipak učitelji smo i zaslužujemo više", dodala je.  

Šprem je rekla da su "samo dva pitanja koja su ostala za konačne konzultacije" o kojima ministrica govori upravo dva najvažnija pitanja koja iziskuju materijalna i dodatna sredstva. "Povećanje plaća zaposlenika s 20 godina staža i pitanje bonusa tj. umanjenja norme učiteljima s 30 godina staža i više". "Najstariji učitelji u sustavu su najviše oštećeni i njihove su plaće smanjene 2012. i 2014. Mislimo da sad vrijeme da se kroz kolektivni ugovor njihov rad valorizira", istaknula je.

"Smatramo da više nije vrijeme krize i ako će se kolektivni ugovor sklapati do 2022., a mi smo ti koji smo nositelji reformi i pripremamo djecu za budućnost, tražimo da oni na ovaj način pokažu da im je stalo", rekla je Tuškan. 

Šprem smatra kako nije realno očekivati da će kolektivni ugovor biti potpisan za dva tjedna. "Ministarstvo zbog zastoja nije izvršilo svoja obećanja, nije kontaktiralo Ministarstvo financija kako bi zatražilo veća sredstva. Kolektivnog ugovora neće niti biti ako uvjeti ne budu zadovoljeni. Jedno je priča, drugo je stvarnost", zaključila je.

Kad bi bili ispunjeni svi zahtjevi, učiteljima bi se vratila samo materijalna prava i dobili bi satisfakciju za svoj rad. No društvo kao cjelina mora promijeniti percepciju učitelja i shvatiti sve što učitelji u stvari stvaraju, rade i žive svoj posao i moramo zajedno pridonijeti tomu da društvo počne percipirati učitelje i cijeniti našu profesiju", rekla je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!