15:36 / 21.05.2020.

Autor: Zajedno za zdravlje/IMS/HRT

Tuškan: Nemamo odgovore ministrice, pitanja se stavljaju pod tepih

-

-

Foto: - / -

Tko će smoći snage da u jednoj rečenici kaže morate ići u školu od ponedjeljka, ja bih rado rekla neki drugi ministar, izjavila je Ana Tuškan iz Sindikata hrvatskih učitelja.
Prema najnovijoj odluci, škole se od 25. svibnja otvaraju za sve učenike od 1. do 4. razreda osnovne škole. Učenici viših razreda i srednjoškolci se ne vraćaju u školske klupe. I dalje koriste princip obrazovanja na daljinu. Uzimajući u obzir sve odluke i mjere koje je donosilo ministarstvo i HZJZ, čini se da je škola ove godine bila neobavezna.

- Divjak: Predviđeno otvaranje škola za sve


U emisiji Zajedno za zdravlje gostovala je Ana Tuškan iz Sindikata hrvatskih učitelja.

Jesu li škole sigurne za sve i ako jesu zašto djeca nisu u školama, na ta pitanja može odgovoriti samo ministrica, a odgovora nema, tvrdi Tuškan.

- Imamo situaciju s potresom. Postavlja se pitanje zašto se ljudi smatraju glupima. Zaposlenici, roditelji i djeca trebaju znati što će se dalje događati. Mi u jesen možemo imati situaciju da se COVID vrati. Ali i da se ne vrati. U toj drugoj situaciji, pitanje je hoće li svi moći ići u škole, navodi Tuškan.

Škole, ističe, nemaju uvjete i ne saniraju se.

- Nemamo odgovor jesu li škole sigurne, nemamo odgovor stručnjaka i statičara, pitanja se stavljaju pod tepih, tvrdi Tuškan.

- Uzela sam upute gdje su preporučene veće prostorije, a ako ih nema, razdvajanje u više grupa, navodi Tuškan. I sad je pitanje, dodaje, hoće li učitelj na razglas govoriti da jedna i druga skupina mogu čuti ili će dobiti nove učitelje. I koliko je to za njih dobro. Ništa se kaže, ne zna. Upute se daju dva dana unaprijed.

Imamo kaos, smatra Tuškan i kaže kako ne zna što je gore od gorega.

- Primjerice za djelatnike s kroničnim bolestima, oni koji predstavljaju veći rizik za razvoj težih oblika COVID-a potrebno je, ako je moguće, rasporediti na što više aktivnosti koje ne zahtijevaju učestali kontakt s drugim osobama, pročitala je jednu od uputa.

Jesu li to djeca ili učitelji, pita Tuškan. Učitelji će, kaže, ići iz razreda u razred, pogotovo ovi koji predaju jezike. To je suludo, smatra.

Kao drugo, dodaje, Ministarstvo kaže da nisu više na snazi preporuke za rad od kuće, ali nemamo druge upute koje se odnose na rad od kuće.

- U Njemačkim uputama to je riješeno u jednom redu. Oni koji su visokorizični i kronični ostaju raditi od kuće - točka! Mi ovdje imamo toliko toga nejasnoga, ističe.

Na pitanje kako to da učenici razredne nastave nisu rizični u odnosu na učenike predmetne, a naročito u odnosu na osobe iz domova za starije i nemoćne koji su sada otvoreni, odgovara, ovo je tragikomično.

- Ovo je suludi kaos od svih koji to dopuštaju. Kada smo rekli ministrici da nema dovoljno stručnih suradnika, rekla je kako ih ima dovoljno, ali nisu dobro raspoređeni. To je isto kao da gladnima kažete da ima dovoljno hrane, ali nije dobro raspoređena, navodi.

Tko će smoći snage da kaže u jednoj rečenici morate ići u školu od ponedjeljka, ja bih rado rekla neki drugi ministar. Jasno je što se traži. Učitelji još uvijek ne znaju na čemu su, ističe.

- Zaposlenici se trude izvući sve od sebe, rade puno više od onoga što ministrica tvrdi da rade. Ništa nije jednako dobro kao neposredna komunikacija, i kao neverbalna komunikacija kada vidite ponašanje učenika, to je nezamjenjivo.

Sada imamo situaciju da neke škole uopće nisu sigurne što se tiče potresa, higijenskih uvjeta i nedostatka stručnih suradnika, a nitko ne želi reći što nas čeka u jesen.

- Svi smo imali situaciju koja je bila neočekivana, ali mislim da nikad nije kasno da se one koje se to tiče, počne uvažavati i ne ponižavati, od resorne ministrice, zaključuje Tuškan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!