10:06 / 24.04.2020.

Autor: M.M./HRT

Tuškan o povratku u škole: "Učitelji će se morati klonirati"

-

-

Foto: - / -

Djeca od 1-4 razreda osnovne škole u klupe će se moći vratiti od 11. svibnja. Roditeljima je ostavljena mogućnost žele li djecu slati u školu ili ne.
Najveći dio učenika školsku godinu će završiti s nastavom na daljinu. Oni najmlađi od 1. do 4. razreda osnovne škole u klupe se mogu vratiti od 11. svibnja. Roditeljima je ostavljena mogućnost žele li djecu slati u školu ili ne.

Predškolske ustanove i razredna nastava otvaraju vrata 11. svibnja    

Epidemiolog Kaić o riziku otvaranja vrtića i škola

Tajnica sindikata učitelja Ana Tuškan smatra da je to ogroman problem. Ako će dio učenika ostati na online nastavi, a dio će biti u školi, učitelji će se, kaže, morati klonirati kako bi sve odradili.  

Od 11. svibnja bit će moguće okupljanje do 10 osoba. Tuškan smatra da će, ako škole započnu s radom, učenika biti i više od 10. Problemom smatra i prebacivanje odgovornosti na roditelje.

- Roditelji u ovom trenutku nemaju jasne informacije, niti kakvi su uvjeti, niti jesu li osigurani sigurnosni, zdravstveni, higijenski i sanitarni uvjeti, i oni ne mogu znati što učiniti. To prebacivanje odgovornosti nije dobro, a komunikacija iz Ministarstva znanosti i obrazovanja bi trebala biti puno jasnija, rekla je Tuškan za HRT-ovu emisiju Zajedno za zdravlje.

Istaknula je i da je potres, koji je pogodio Zagreb prije mjesec dana, dodatno otežao situaciju, te da od 430 škola u Zagrebu, 34 imaju crvenu oznaku, što znači da nisu za uporabu.

- Sanacijski timovi trebaju vidjeti koje su škole sigurne i gdje će učenici biti prebačeni, da roditelji mogu organizirati prijevoz. Kad se sve to napravi paralelno se trebaju raditi upute kakvi će biti uvjeti, jer osim što treba osigurati higijenske i zdravstvene uvjete mi nemamo dovoljno pomoćnog tehničkog osoblja. Nismo ih imali ni u normalnim okolnostima, a kamoli sad. Mi imamo problem sa razmakom, sanitarnim uvjetima, a zbog potresa i sa sigurnosnim uvjetima, kaže.

Istaknula je da će zasad prema nekim informacijama iz javnosti dio roditelja poslati djecu u školu, a dio neće.

- Tu se postavlja pitanje prava na jednako obrazovanje pod jednakim uvjetima. Mi nismo proglasili izvanrednu situaciju niti prirodnu nepogodu i svi bi trebali imati jednake uvjete za obrazovanje, rekla je.

Pogledajte cijeli razgovor:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!