12:23 / 23.11.2021.

Autor: Hina/HRT/V.G.

Tužba protiv Možemo zbog prevelikog broja žena na izbornoj listi

Sandra Benčić

Sandra Benčić

Foto: Goran Stanzl / PIXSELL

Iz političke platforme Možemo poručili su u utorak u Osijeku da apsurdnim smatraju prijavu državnog odvjetništva osječkome Općinskom sudu zbog prevelike zastupljenosti žena i podzastupljenosti muškaraca na kandidacijskoj listi za osječko Gradsko vijeće.

Saborska zastupnica Sandra Benčić rekla je na konferenciji za novinare kako je odredba Zakona o ravnopravnosti spolova da na kandidacijskoj listi mora biti minimalno 40 posto osoba podzastupljenog spola postavljena zato da bi više žena participiralo u politici.

Istaknula je i kako taj Zakon određuje da je podzastupljen spol onaj kojeg ima manje od 40 posto u tijelima političke reprezentacije, a kako bi se primijenila preferencijska mjera koja daje prednost određenom spolu mora se raditi o spolu koji je podzastupljen u tijelima za koje se kandidira.

Ovo je jedan od rijetkih zakona koji je definirao koji mu je konkretan cilj, a to je da u tri izborna ciklusa imamo 52 posto žena u tijelima političke reprezentacije, odnosno koliko ih je zastupljeno u stanovništvu Hrvatske. Nakon tri izborna ciklusa, koja su prošla nakon primjene zakona, mi ne da nismo došli blizu toga, nego smo skoro na istom mjestu, upozorila je Benčić.

Smatra kako muškarci nisu podzastupljeni u tijelima političke reprezentacije jer u Hrvatskom saboru ima nešto više od 20 posto žena, a u osječkome Gradskom vijeću i manje od 20 posto, a tako je diljem Hrvatske, gdje su, kako je rekla, žene i danas daleko podzastupljene u tijelima političke reprezentacije.

Benčić tvrdi kako je to "klasični apsurd našeg pravosudnog sustava", gdje se norma koristi u potpuno suprotnom smjeru od predviđene svrhe, te se nada da će osječki Općinski sud uvidjeti da bi takva primjena zakona dovela do potpune suprotnosti onome zbog čega je taj zakon pisan.

- Dok se protiv drugih stranaka, poput HDZ-a, podižu optužnice zbog korupcije, moram reći da sam ponosna što su protiv nas podigli optužnicu upravo radi ovog razloga, i moram reći koliko je to apsurdno, istaknula je.

Najavila je da će Možemo predložiti izmjene i dopune Zakona o ravnopravnosti spolova, u kojima će tražiti jasnije definiranje da se pojam 'podzastupljeni spol' odnosi na spol koji je podzastupljen u tijelu političke reprezentacije, a ne na kandidacijsku listu.

Tvrdi kako neće opstruirati taj postupak pa da ode u zastaru, već su spremni ići i do Ustavnog suda te Europskog suda pravde. Smatraju da je izrazito bitan za tumačenje što je to stvarna jednakost. Stvarna jednakost ne može se gledati formalistički, nego se gleda što je stvarni rezultat određene norme, odnosno jesmo li postigli bolju reprezentativnost žena u političkim tijelima ili nismo, poručila je Benčić.

Konferencija za novinare je održana nakon prvog ročišta na osječkom Općinskog sudu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!