Tužiteljstvo se žali što 85-godišnji pedofil nije zadržan u istražnom zatvoru

28.08.2023.

20:30

Autor: M.M./Hina/HRT

Tužiteljstvo se žali što 85-godišnji pedofil nije zadržan u istražnom zatvoru

Tužiteljstvo se žali što 85-godišnji pedofil nije zadržan u istražnom zatvoru

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci podnijelo je u ponedjeljak žalbu na odluku istražne sutkinje Županijskog suda da se osumnjičenom 85-godišnjem pedofilu izrekne samo mjera opreza, umjesto istražnog zatvora, kao što je to zatražilo tužiteljstvo.

Osumnjičeni 85-godišnjak kazneno je prijavljenom zbog spolne zlouporabe djeteta mlađeg od 15 godina. No, istražna sutkinja Županijskog suda u Rijeci nije mu odredila istražni zatvor nego mjere opreza, u smislu da mu je zabranjen dolazak do određenog mjesta ili područja, ima obavezu redovitog javljanja službenim osobama, zabranu približavanja i kontakta sa žrtvom i svjedocima.

Općinsko državno odvjetništvo (ODO) na to je podnijelo žalbu jer smatra da se samo istražnim zatvorom može otkloniti opasnost od utjecaja na žrtvu i svjedoke te opasnost od ponavljanja kažnjivog djela.

Na odluku istražne sutkinje reagirao je prošloga petka i saborski Odbor za obitelj, mlade i sport. Priopćeno je da je neugodno iznenađen informacijom da je osumnjičenom pedofilu (85) iz Rijeke, sutkinja Županijskog suda izrekla mjeru opreza, umjesto istražnog zatvora, kao što je zatražilo tužiteljstvo.

Odbor za obitelj upozorio je i kako ovo nije prvi put da pravosuđe neprimjereno blago reagira na kaznena djela protiv spolne slobode na štetu maloljetnika.

Kako se doznaje na sudu, osumnjičenom 85-godišnjaku određene su samo mjere opreza, zbog njegove dobi i zdravstvenog stanja.

Tereti ga se da je kazneno djelo počinio 16. kolovoza 2023. na području Primorsko-goranske županije, na štetu djeteta mlađeg od 15 godina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!