21:12 / 22.11.2020.

Autor: M.M./Hina

Tužiteljstvo zatražilo od Vrhovnog suda strožu kaznu za Dolačkog

Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Osuđen je jer je fingirao provalu u svoj ured kako bi prikrio da je iz sefa nestalo oko 600.000 kn, 279.000 eura i 2 kg zlata koji su zaplijenjeni u raznim obradama.
Tužiteljstvo je na javnoj sjednici Vrhovnog suda zatražilo strožu kaznu za bivšeg policajca Željka Dolačkog koji je u veljači prošle godine nepravomoćno osuđen na šest godina zatvora zbog krađe zlata i novca iz sefa u sjedištu zagrebačke kriminalističke policije.

- Županijski sud je prilikom izricanja nepravomoćne presude previše cijenio olakotne okolnosti. Podrazumijeva se da je Dolački neosuđivan jer je prije presude radio kao policajac, dok uzdržavanje maloljetne djece nije posebno olakotna okolnost. Tražimo strožu kaznu, rekla je tužiteljica Gordana Haramina na sjednici na kojoj se raspravljalo o žalbama na nepravomoćnu presudu.

Veljko Miljević, branitelj Dolačkog, podnio je više žalbi koje se odnose na vještačenja koje je provodio Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja ''Ivan Vučetić'' (CKV).

- Iz žalbe bi trebalo biti nedvojbeno da nigdje u svijetu u predmetima u kojima je optužen policajac, dokaze ne prikuplja i analizira netko iz policije, kazao je Miljević.

Dodao je da je njegov branjenik bio šef službe organiziranog kriminaliteta PU zagrebačke i da je sve što je u ovom postupku poslužilo utvrđivanju činjenica, prikupio CKV koji je, proizlazi iz nekoliko odluka Vrhovnog suda, ustrojstvena jedinica MUP-a.

Kako je Željko Dolački od lovca na kriminalce postao lovina?

Obrana Dolačkog je tijekom postupka u nekoliko navrata tražila da se iz spisa kao nezakonita izdvoje vještačenja koja je proveo CKV, što je odbijeno.

Obrani je sporno i oduzimanje imovinske koristi jer ni novac ni zlatno nisu pronađeni kod Dolačkog. Uz to, obrana smatra da je došlo do bitnih povreda kaznenog postupka i pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja te je zatražila ukidanje nepravomoćne presude i novo suđenje.

Dolački se putem videoveze iz zatvora branio tvrdnjom da su mu sve podmetnuli policijsko-kriminalni krugovi.

Na izdržavanje zatvorske kazne Dolački se javio početkom veljače nakon što dva dana nakon izricanja nepravomoćne presude nije bio dostupan pravosudnim i policijskim tijelima. Potraga za Dolačkim pokrenuta je nakon što se nije pojavio na izricanju presude na zagrebačkom Županijskom sudu koji ga je u odsutnosti nepravomoćno osudio na šest godina zatvora te povrat 3,3 milijuna kuna zbog krađe zaplijenjenog zlata, oko 640.000 kuna i gotovo 290.000 eura iz policijskog sefa koji nikada nisu pronađeni.

Obrazlažući nepravomoćnu presudu sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Maja Štampar Stipić kazala je da je tijekom suđenja nedvojbeno utvrđeno da je Dolački počinio sve za što ga je Uskok teretio u optužnici te da je sve potkrijepljeno iskazima svjedoka i vještaka.

Nepravomoćnu presudu Vrhovni sud može potvrditi, preinačiti ili ukinuti. Ako bude ukinuta, to znači da Dolačkog, koji se nalazi u pritvoru - čeka novo suđenje.

Dolački je uhićen i smijenjen potkraj travnja 2016., a 10. lipnja 2016. izašao je iz istražnog zatvora nakon što je USKOK ispitao 30-ak svjedoka. Tvrdi da je žrtva urote i nije bio na izricanju presude 2019.Zbog krađe iz policijskog sefa, sa svojih su dužnosti odstupili tadašnji ravnatelj policije Vlado Dominić, načelnik zagrebačke policije Goran Burušić i još dvojica zagrebačkih policijskih dužnosnika. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!