18:37 / 17.11.2019.

Autor: Martina Klaić/Dnevnik/IMS/HRT

Tužni rastanak u proboju iz Vukovara

-

-

Foto: - / -

Spas su našle samo majka i kći. Četrnaestogodišnji sin je ubijen. Njegovo tijelo pronađeno je nakon osam godina. Za ocem se još traga.
Gotovo da nema vukovarske obitelji koju nije pogodila tragedija. Obitelj Černok krenula je u proboj - dvije noći uoči pada Vukovara. Spas su našle samo majka i kći. Četrnaestogodišnji sin Igor je ubijen. Njegovo tijelo pronađeno je nakon osam godina. Za ocem se još traga.

- VIDEO: Bitka za Vukovar
- VIDEO: Svijeće u spomen na žrtvu Vukovara i Škabrnje
- Vukovarci se prisjećaju najbolnijeg dana u novijoj povijesti
- Škabrnjani se prisjećaju svojih najmilijih
- Dan sjećanja: 18. studenoga na HRT-u posvećen Gradu heroju

Bezbrižan život četveročlane obitelji Černok te jeseni 1991. zamijenio je ratni vihor. Pod tutnjavom granata obiteljski dom zamijenili su skloništem i bojištem. "Pred kraj mi je muž rekao da više nema municije, da nema oružja, da ćemo morati ići u proboj ili ćemo se predati", priča Marija Černok.

Odlučili su krenuti u proboj. Dvije noći hodali su tražeći spas. Bilo ih je 40. Bilo je hladno, padala je kiša. Hodali su po mraku i gazili rijeku tri puta. Zbog ranjenika kojemu je trebala pomoć, otac Ivan i četrnaestogodišnji Igor otišli su na začelje kolone. Bio je to rastanak. "Sjećam se da je tata tada otišao. Ništa, nije ni pozdravio se, nije ništa ni rekao", priča Ivana Černok Žgela.

Dana 18. studenoga pred zoru otkrili su ih u kukuruzištu i opkolili. Ivan do danas nije pronađen. A Igorovo tijelo nađeno je 1999. Ubijen je hladnim oružjem. Pronađen je kod Marinaca u nekom kanalu s još dvije muške osobe, bez glave. Marija pretpostavlja da su to bili branitelji. Ivanu bol zbog brata razdire i nakon toliko godina. Danas ga vidi u svome sinu.

- Igor je samozatajan bio, takav je i moj Mateo. Dobar je, takav je i moj Igor bio. Brinuo se jako puno za mene, tako se brinuo i moj Mateo za sestru svoju, kaže. Žive u Zagrebu, znakovito, u Ulici Blage Zadre. U Vukovar odu Igoru na grob. Voljele bi da mogu i Ivanu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!