Društvo i pomoć starijima u blagdansko vrijeme

19.12.2022.

07:00

Autor: Melita Homa/Regionalni dnevnik/HRT/A.S.

Pomoć starijima u blagdansko vrijeme

Pomoć starijima u blagdansko vrijeme

Foto: Dnevnik / HRT

U Baranji sve je više staračkih i samačkih kućanstava, a posebno je teško blagdane dočekati sam. Da tako ne bude, pobrinuo se Crveni križ koji se na području općina Darda i Bilje skrbi za tristotinjak osoba.

U dnevnom boravku Crvenoga križa u Mecama blagdansko ozračje. Ukrašava se prostor, spremaju darovi, pakiraju božićni kolačići. Već sljedećeg trenutka, gerontodomaćice spremne su za posjet.

Ovaj put Danijela je stigla s pojačanjem. Pomogle su baki Zorki ukrasiti božićno drvce. U nekoliko dolazaka napravile su i "generalku" kako bi ovaj dom bio spreman za blagdane.

- Super su, joj, kao da su moje rođene kćerke. Jako su dobre i muškarci i svi, kao da su moja djeca, rekla je Zorka Željeznak iz Darde.

- Naši korisnici žive većinom u samačkim kućanstvima i naš im dolazak jako puno znači, da im neko otvori vrata, da ih pita kako ste, da im kaže dobar dan, da vidimo da li su živi, izjavila je Danijela Tot, gerontodomaćica. 

Baka Dragica korisnica je Crvenog križa tek nekoliko mjeseci. Živi u trošnoj kući pa su joj uredili prostoriju u kojoj boravi.Tih nekoliko kvadrata cijeli je njezin svijet, kao i redoviti posjeti gerontodomaćice.

- Najljepše je kad mi dođe i kad sjednemo i popričamo, kazala je Dragica Kuzmanović iz Švajcarnica.

- Radi toga što su oni navikli u mlađim danima, puna kuća obitelji, a sad su ostali sami. Kad mi dođemo, kad se pojavimo to je neopisiva sreća, rekla je Snježana Živko, gerontodomaćica.

Glavna je misija Crvenoga križa je život dostojan čovjeka pa se tako samo u ovom društvu skrbe za više od 300 starijih osoba.

- Mi zapravo želimo potaknuti lokalnu zajednicu, potaknuti ljude na onu dobrosusjedsku pomoć, da otvorimo oči, pružimo ljubav, poručio je Ivan Hodak, ravnatelj Crvenog križa Darda.

U predblagdansko vrijeme projekti Crvenoga križa pomažu u tome, no mnogo toga možemo učiniti i sami.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!