Obnova infrastrukture na Banovini

15.01.2023.

07:00

Autor: Iva Vukadin/Dnevnik/HRT/A.S.

Obnova infrastrukture na Banovini

Obnova infrastrukture na Banovini

Foto: Dnevnik / HRT

Jak potres prije malo više od dvije godine pogodio je Banovinu i prouzročio veliku štetu. U obnovu i revitalizaciju uloženo je oko 265 milijuna eura. Uklonjena su 793 objekta, a izgrađeno je šest novih kuća. Osim obnove obiteljskih kuća, koju stanovnici i dalje čekaju, zbog brojnih oštećenja, obnavlja se i infrastruktura. 


Oštećena kuća i klizište, koje se aktiviralo nakon potresa. Gospodin Ivan iz svojeg doma u kontejner, kaže, ne ide.

 - Bilo je katastrofa, kuća mi je ovo, dimnjak je pao, razbio krov, potrgao gore i deka je čak pukla, rekao je Ivan Šantek. 

- Ovaj dio gdje ja sad stojim, poslije potresa, to je propalo negdje od dvadeset do trideset centimetara i klizilo je dolje, dodao je. 

U naselju Hađer aktivirala su se čak tri klizišta, a njihovo saniranje bilo je vrlo zahtjevno.

- Ovdje je prijetilo urušavanjem trideset kuća zbog pomicanja kliznih ploha, znači nakon dobivenog projekta mi smo pristupili sanaciji klizišta, izjavio je Mario Posavac, voditelj organizacijske jedinice za održavanje i zaštitu županijskih cesta Sisačko-moslavačke županije. 

- Pratimo dolazi li do daljnjeg klizanja odnosno do pomaka klizišta, znači ustanovili smo da nema pomaka i da smo spasili te kuće, dodao je. 

Oštećeni su bili brojni mostovi i prometnice. Hrvatske ceste i dalje imaju pune ruke posla.

- U tijeku je sanacija mosta gromova, u tijeku su i ostale sanacije klizišta, kolničkih konstrukcija, kazao je Ivan Kuliš, voditelj Tehničke ispostave Sisak, Hrvatske ceste.

- Bilo je dosta problema, bilo je dosta gužvi, i znate i sami da su dolazili iz ljudi cijele Hrvatske, dolazili su volonteri, imali smo probleme i u odvijanju prometa, poručio je. 

Problemi na svakom koraku. Brojka od 136 tisuća kućanstava nakon potresa ostalo je u potpunom mraku. Izgrađeno je više od dvjesto trafostanica, sanirane su mreže i obnovljeni dalekovodi. Za sanaciju je potrošeno više od 28 milijuna eura. Trafostanica u Petrinji i dalje se gradi. 

- Ona je potpuno srušena do temelja, izgradit će se nova trafostanica, ovdje je privremeno postrojenje koje ne dozvoljava da dođe do prekida s obzirom na to da se ovdje napaja 10 tisuća kućanstava, izjavila je Irma Matanović, direktorica Elektre Sisak.

Stanovnici Banovine bore se i s nabujalim rijekama. U podrhtavanju su oštećeni nasipi koji ih štite od vode. Oštećenja su uočena na čak 15 lokacija, a radovi i dalje traju na 10 mjesta; mora se sanirati još 10 kilometara nasipa. Vremenski uvjeti ne idu im na ruku.

- Moram naglasiti da smo mi prvi veliki vodostaj ove godine imali već sredinom rujna, gdje smo morali zaustaviti radove i zatvoriti sve otvorene dionice nasipa, kao što vidimo evo na ovom primjeru Bresta, nakon toga smo još imali dvije obrane od poplava, rekla je Tatjana Dovranić Kardaš, voditeljica ispostave Hrvatskih voda u Sisku.

Problemi su brojni, mnogi su nezadovoljni. Unatoč svim radovima stanovnici Banovine i dalje čekaju neke bolje dane.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!