Različitim mjerama privukli mlade liječnike

14.01.2023.

20:34

Autor: Suzana Balen/Dnevnik/HRT/A.S.

Različitim mjerama privukli mlade liječnike

Različitim mjerama privukli mlade liječnike

Foto: Dnevnik / HRT

Nedostatak liječnika, pogotovo u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, dugogodišnji je problem u gotovo svim dijelovima Hrvatske. Bjelovarsko-bilogorska županija različitim mjerama nastoji privući mlade liječnike pa ih je tako lani zaposleno više nego što ih je otišlo. Većina od njih 28-ero došla je izravno s fakulteta. 

Nakon dugih sedam godina stanovnici Garešničkog Brestovca dobili su liječnika na puno radno vrijeme. Donedavno su imali liječnika u mirovini samo četiri sata dnevno.

- Hvala dragom Bogu da smo ga konačno dobili, da imamo doktora, da ne moramo nikud daleko ići, rekla je Ljubica Rončević. 

- Kako ne bi bili zadovoljni jer bilo je trčanja od Bereka, Hercegovca, Trnovitice - svud okolo smo morali trčati, hvatati doktore, gdje koga ćeš naći, kazao je Ivo Hajdinjak. 

Mladi doktor Borna Emić bio je korisnik županijske stipendije, koja je u posljednjoj godini studiranja s tisuću narasla na tri tisuće kuna, a od Grada Garešnice na korištenje je dobio stan.

- Htio sam raditi za početak u obiteljskoj, to je nekakav početak da vidim široku sliku svega, pa da se odlučim dalje za specijalizaciju, izjavio je. 

Slična situacija, primjerice, u Đulovcu ili Končanici, gdje su nakon mnogo muka i čekanja dobili mlade liječnike. 

- Ja sam ovdje iz Sirača, vratila sam se s faksa, studirala sam u Rijeci i htjela sam ostati ovdje raditi, u okruženju, kod kuće, te je bio raspisan natječaj za ambulantu ovdje i za specijalizaciju iz ginekologije, kazala je Iva Hroh, dr. med./liječnica u ambulanti u Končanici.

Na specijalizaciju u zagrebačku bolnicu Sveti Duh odlazi uskoro pa već sada treba tražiti novog liječnika.

U Županiji vjeruju da će mjere i dalje davati rezultate - sufinanciranje stručnog usavršavanja, troškova podstanarstva, kamata na stambene kredite.

- Imamo dosta starijih liječnika koji će sigurno tijekom godina otići u mirovinu i mi smo sada u traženju liječnika da osiguramo na vrijeme zamjenu, rekao je Marko Marušić, bjelovarsko-bilogorski župan.

Čak sedam godina i 11 natječaja trebalo je da grad Grubišno Polje dobije Tim jedan hitne medicine na koji ima zakonsko pravo. Pet je mladih liječnika sada na hitnoj, među njima i Zagrepčanka Maša Kopušar.

- Smatram da je rad na hitnoj u manjem mjestu izazovniji jer su bolnice puno udaljenije i na neki način mladi doktor puno brže sazrijeva, izjavila je. 

Koliko će dugo ovdje sazrijevati - ovisi o tome kada će dobiti specijalizaciju u Zagrebu. U svakom slučaju, borba za liječnike se nastavlja, pogotovo u obiteljskoj medicini.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!