17:59 / 31.12.2020.

Autor: M.M./Hina

Tvrtke i udruženja doniraju i pomažu

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Brojna tvrtke, ustanove i udruženja i danas su nastavili donirati novac, organizirati humanitarne akcije i pomagati na razne druge načine stanovništvu i privredi na područjima pogođenima potresom.
Brojna tvrtke, ustanove i udruženja i danas su nastavili donirati novac, organizirati humanitarne akcije i pomagati na razne druge načine stanovništvu i privredi na područjima pogođenima potresom.

➡️ Potresi - najnovije informacije

Janaf donira tri milijuna kuna

Uprava Janafa donijela odluku o uplati tri milijuna kuna putem računa državnog proračuna za akciju "Pomoć za obnovu nakon potresa" na koji se primaju uplate doniranih financijskih sredstava namijenjenih za sanaciju posljedica potresa u gradovima Petrinji, Sisku i Glini te drugim gradovima i općinama koje su pogodili razorni potresi.

- Kao društveno odgovorna tvrtka, na ovaj način željeli smo se što prije uključiti u pružanje pomoći i obnovu potresom pogođenih područja, kažu u Janafu.

Ina donira 2,5 milijuna kuna

Nakon što se uključila u pružanje neophodne pomoći potresom pogođenih područja, Ina je odlučila pomoći s dodatnih 2,5 milijuna kuna. Sredstva će biti donirana za potresom pogođena područja u Sisačko-moslavačkoj županiji, a dio će biti usmjeren i za obnovu Opće bolnice "Dr. Ivo Pedišić" u Sisku. Uz to, Ina je ustupila Stožeru civilne zaštite skladišne prostore u Sisku. Na taj je način osiguran dodatni prostor za zaprimanje humanitarne pomoći.

Ina je osigurala i višednevne količine goriva i plinskih boca za žurne službe putem Ina kartice Ravnateljstvu civilne zaštite u Petrinji za agregate Nacionalne udruge ugostitelja koja priprema obroke za stanovništvo, žurne službe, članove Crvenog križa te volontere. Gorivo je na isti način donirano i HGSS-u.

Na Ininim maloprodajnim mjestima Sisak Zagrebačka, Petrinja, Lekenik i Galdovo je do kraja tjedna osigurana besplatna kava te voda od 0,5 l za policiju, medicinsko osoblje, profesionalne i dobrovoljne vatrogasce, pripadnike civilne zaštite, Crvenoga križa, HGSS-a te vojsku, a na lokacijama Sisak Frankopanska, Sisak Cvetkovićeva te Gvozd besplatna voda od 0,5 l.

Radnici Ine prikupljaju pomoć koja će biti dostavljena Crvenom križu, a neki službenim automobilima sudjeluju u distribuciji pomoći stanovništvu ili pomažu strojevima u obnovi.

Nakon jučerašnje dvije mobilne kućice, danas su dodatne dvije poslane u Glinu i okolno područje, a u radnički hotel Crosca u Ivanić-Gradu smješteno je do sada sedmero osoba i na raspolaganju je dok se ne popune kapaciteti.

Ina Maziva jučer su donirala 620 litara dezinficijensa te veće količine dezinfekcijskih maramica.

Nexe grupa donira milijun kuna vrijedan građevni materijal

Nexe grupa, regionalni proizvođač građevnog materijala, donirat će građevni materijal u vrijednosti milijun kuna za obnovu potresom oštećenih područja Sisačko-moslavačke županije. Kako bi donacija došla do najugroženijih obitelji, Nexe je zatražio podršku Vlade u njezinoj realizaciji.

- Vjerujemo da ćemo na taj način najbrže doći do najpotrebitijih obitelji u ovoj teškoj i izazovnoj situaciji izjavio je predsjednik Uprave Nexe Grupe, Ivan Ergović.

Nexe grupa ponudila je i suradnju u projektu obnove, čemu je preduvjet pružanje nužne tehničke podrške resornog Ministarstva.

Zagrebačka banka donira milijun kuna i obustavlja mjere naplate

Kako bi pomogla građanima čiji su domovi stradali u razornom potresu koji je pogodio Sisačko-moslavačku županiju, Zagrebačka banka donirat će milijun kuna Hrvatskom Crvenom križu koji će donaciju usmjeriti najpotrebitijima, izvijestila je Zaba. Uz financijsku pomoć građanima, Zaba će klijentima koji su na dan potresa imali prebivalište ili sjedište na području Sisačko-moslavačke županije, u razdoblju od 31.12.2020. do 28.2.2021. privremeno obustaviti pokretanje mjera naplate, što uključuje i privremenu obustavu izvršenja trajnih naloga i izravnih terećenja, bez naplate dodatnih troškova i obračuna zatezne kamate u tom razdoblju.

Banka će klijentima koji su pogođeni potresom u idućem razdoblju omogućiti i trajnije mjere pomoći u obliku moratorija na otplatu kredita.

HPB otvorio račun za donacije Gradu Petrinji i donirao milijun kuna

Hrvatska poštanska banka otvorila je poseban račun za uplatu donacija Gradu Petrinji te poziva građane koji su u mogućnosti da sudjeluju u akciji prikupljanja novčane pomoći kako bi se što prije sanirale nastale štete u područjima pogođenim potresom.

U želji da pomogne onima čiji su domovi uništeni, a iskazujući svoju društvenu odgovornost prema zajednici u kojoj posluje, Hrvatska poštanska banka donirala je milijun kuna Gradu Petrinji.

Generali: 700 tisuća kuna za Sisačko-moslavačku županiju

Generali je donirao 700.000 kuna Sisačko-moslavačkoj županiji, koja će namijenjena sredstva iskoristiti za pružanje trenutačne nužne pomoći i obnovu domova stanovnika Sisačko-moslavačke županije koji su pretrpjeli niz razarajućih potresa.

Surađujući s udrugom Promentz, pokretačem platforme "Psihološka pomoć", Generali poručuje da je predan podržati napore u organiziranju mobilnih timova, specijaliziranih psihologa za krizne situacije kako bi i na taj način pružio potporu.

Ericsson NT pomaže i donira 400 tisuća kuna

Stručni kompanijski timovi Ericsson Nikole Tesle odmah nakon potresa otišli su na pogođeno područje te ulažu goleme napore kako bi osigurali nesmetano funkcioniranje telekomunikacijske infrastrukture i internetske veze te pojačanu potrebu korisnika za komuniciranjem. Brojni volonteri, kompanijski zaposlenici također pomažu koliko mogu.

Uprava i poslovodstvo kompanije također je donijelo odluku o donaciji 400 tisuća kuna na račun koji je Vlada otvorila s ciljem prikupljanja pomoći za sanaciju posljedica potresa u gradovima Petrinji, Sisku i Glini te drugim gradovima i općinama koje su pogodili razorni potresi.

Predsjednica Ericssona Nikole Tesle Gordana Kovačević rekla je da su njihov rad na terenu u osiguravanju telekomunikacijske infrastrukture te ova donacija najbolji primjer kako treba pomagati kada je to najvažnije. "Ericsson Nikola Tesla, kao društveno odgovorna kompanija, tijekom cijele ove teške i nepredvidive godine već je usmjerila niz donacija ponajprije prema zdravstvenim ustanovama koje su na prvoj liniji borbe s koronavirusom te drugim ugroženim dionicima u našem okruženju", istaknula je Kovačević.

Mastercard uplaćuje 50 tisuća eura

Mastercard je odlučio donirati 50 tisuća eura, koji će u cijelosti biti uplaćen na račun državnog proračuna Republike Hrvatske u akciji "Pomoć za obnovu nakon potresa".

- Brojne donacije stižu u pogođene krajeve, a kako bismo dodatno omogućili što bržu pomoć stradalima te pridonijeli obnovi pogođenih mjesta, odlučili smo se pomoći građanima kojima je to najpotrebnije, rekao je direktor kompanije Mastercard u Hrvatskoj i Rumunjskoj Cosmin Vladimirescu.

- Riječ je o katastrofi koja se može dogoditi bilo gdje te ovom donacijom želimo poslati jasnu poruku te dati svoj doprinos u obnovi nastradalih područja, dodao je.

HKZP - 200 tisuća kuna za bolnicu u Sisku

Hrvatska kontrola zračne plovidbe (HKZP) uplatila je novčanu donaciju u iznosu od 200 tisuća kuna Općoj bolnici "Dr. Ivo Pedišić" u Sisku za saniranje štete uzrokovane razornim potresom.

- Izražavamo iskrenu sućut obiteljima žrtava potresa, a ozlijeđenima želimo što brži oporavak. Velika podrška od svih naših zaposlenika koji su u mislima i zajedništvu s Petrinjom, Siskom i Glinom te drugim gradovima i općinama pogođenim potresom, kažu u HKZP-u

M SAN Grupa donira električne grijalice

M SAN Grupa donira 200 električnih grijalica.

- Vjerujemo da jedna od krucijalnih potreba stradalnicima omogućiti djelotvoran način grijanja, kažu u toj kompaniji.

Donacija će biti realizirana u suradnji s Crvenim križem, Stožerom Civilne zaštite kao i Javnom vatrogasnom postrojbom Sisak.

M SAN izražava iskrenu sućut svim stradalnicima u potresima, a poglavito obiteljima koje su izgubile svoje najmilije i uz iskrenu nadu da će što prije doći do smirivanja tla.

Oktal Pharma donirala novac i opremu sisačkoj bolnici i Crvenom križu

Veledrogerija Oktal Pharma donirala je novčanu pomoć za saniranje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!