22:49 / 02.03.2020.

Autor: D.M./HRT

Tvrtko Barun o stavu Hrvatske prema migrantima

Foto: arhiva, Twitter, @euronews

Foto: arhiva, Twitter, @euronews

Foto: - / -

Ovakav odgovor Hrvatske ne može biti odgovor zemlje koja je i sama ne tako davno iskusila beznađe rata i izbjeglištva, poručio je ravnatelj Isusovačke službe za izbjeglice.
Povodom tragičnih događanja na granici Turske i Grčke te slijedom odgovora Europske unije kojim je podržala Grčku u jučerašnjoj odluci da suspendira pravo traženja azila na mjesec dana, priopćenjem se oglsila Isusovačka služba za izbjeglice. 

- VIDEO: Kaos na granici Turske i Grčke, ima žrtava

Žele skrenuti pozornost na činjenicu da je ovakav pristup suprotan svim europskim i međunarodnim pravnim okvirima zaštite temeljnih ljudskih prava. Uz to, dodaje se u priopćenju - u potpunosti je neodrživ, uzima ljudske žrtve i ne odražava odgovornu, ujedinjenu i humanu strategiju Europske unije spram migracija i zaštite ljudskog dostojanstva.

- Vidmarović o migracijskom valu: Erdogan se poigrava strahovima
- Milanović u službenom posjetu Austriji
- Austrija će zaustaviti sve migrante, vjeruje u pomoć Hrvatske i Mađarske
- Suzavac i kamenje na grčkoj granici: migranti žele u EU

- Odgovor Hrvatske kao trenutne predsjedateljice Vijećem Europske unije sadržan u stavu kako će Hrvatska svim raspoloživim sredstvima pomagati u tome da zaštiti vanjske granice EU-u bez naglašenog osvrtanja na budućnost i perspektivu zaštite ljudskog života svih izbjeglica i migranata ne može biti odgovor zemlje koja je i sama ne tako davno iskusila beznađe rata i izbjeglištva. Općenito diskurs koji osobe koje u potrazi za sigurnošću i zaštitom žele stupiti na europsko tlo u potpunosti dehumanizira proglašavajući ih isključivo prijetnjom i ugrozom (i pod cijenu ljudskog života?!) nije prihvatljiv za Europu koja bi trebala počivati na temeljima solidarnosti i zaštite ljudskih prava, stoji u priopćenju koje potpisuje ravnatelj Isusovačke službe za izbjeglice u jugoistočnoj Europi Tvrtko Barun.

Zemlje članice moraju podijeliti odgovornost

- Suspenzija mogućnosti traženja azila, kao temeljnog ljudskog prava, vodi samo u eskalaciju ionako izuzetno teške i kompleksne situacije u kojoj najviše pate ljudi ostavljeni na „ničijoj zemlji“ i prepušteni politikama koje se loptaju ljudskim životima kao sredstvom manipulacije. Komisija i Vijeće EU trebaju djelovati trenutno kako bi osigurale pristup zaštiti. Zemlje članice moraju podijeliti odgovornost i solidarno djelovati kako bi se spriječile još veće tragedije, naglašava se u priopćenju.

Odgovor na ljudske patnje ne smije biti tjeranje oružjem 

U konačnici, dodaje se - poštivanje ljudskog dostojanstva u svim prilikama i neprilikama života, prilika je za iskaz kršćanske i ljudske solidarnosti i razumijevanja bogatstva i vrijednosti svakog života. "Nepoštivanje i ne uzimanje u obzir ove ključne perspektive u praksi znači konkretne negativne posljedice na živote stvarnih osoba – kako izbjeglica, tako i lokalnog stanovništva koje ih prima. Odgovor na ljudske patnje ne smije biti tjeranje građana Europe da oružjem i nasiljem odgovore na nade osoba koje u Europi vide mogućnost zaštite", stoji u priopćenju.

Citiraju se riječi pape Franje: "Jer nije riječ samo o migrantima, riječ je o svima nama. Riječ je o našoj zajedničkoj budućnosti i svijetu kojeg ostavljamo u naslijeđe svojoj djeci".
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!